Doeprogramma

Bedrijfsbezoeken

De jeugd heeft onvoldoende beeld wat er in het bedrijfsleven voor banen aanwezig zijn en wat die banen precies inhouden. Dit geldt ook voor de werkzaamheden en beroepen in de zorg, zakelijke dienstverlening, natuurbeheer of de entertainmentindustrie. Om dit beeld bij te stellen is een kennismaking met de wereld buiten de school erg effectief. Een bezoek aan een bedrijf, instelling, supermarkt of theater maakt de veelzijdigheid van techniek direct duidelijk.


Bedrijfsbezoeken bieden de mogelijkheid om kinderen een contextrijke leeromgeving aan te bieden. Het is afhankelijk van het doel van het bezoek wat er precies op het programma komt te staan. Alleen een rondleiding? Of ook een interview? Een goed voorbereid en uitgevoerd bezoek zorgt ervoor dat jongeren meer inzicht krijgen en op latere leeftijd een bewuste keuze kunnen maken voor een (vervolg)opleiding of vakgebied.

 

De ervaring leert dat bedrijfsbezoeken het effectiefst zijn wanneer het bezoek bestaat uit vijf onderdelen: 

1 Voorkennis ophalen: via een huiswerkopdracht informatie verzamelen over het bedrijf. Voor het basissonderwijs kan deze opdracht samen met een ouder worden uitgevoerd.

2 Gastles: een medewerkers van het bedrijf komt langs op school voor een gastles. De medewerker nodigt de klas uit voor het bezoek.

3 Bedrijfsbezoek: het bezoek bestaat uit een rondleiding met diverse opdrachten.

Verwerking informatie: uitwerking van de opdrachten in de klas.

Presentatie: tonen van de resultaten in presentatievorm (indien mogelijk op het bedrijf zelf) aan vertegenwoordigers van het bedrijf. 

 

Voor meer informatie over bedrijfsbezoeken en gastlessen, zie onderstaande clip.

 

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer