Doeprogramma

First Electro League

Tijdens de First Electro League vormen scholieren een raceteam rond een elektrisch aangedreven superkart. De scholieren onderhouden de kart en racen er mee. Belangrijkste opdracht is het doorontwikkelen van de e-kart.

Het raceteam bestaat uit coureurs, monteurs, een teamleider en PR-medewerkers die voor publiciteit en extra sponsors zorgen. Het team werft zelf inkomsten voor de aanschaf van onderdelen, stickers en teamkleding. Wij verwachten dat het team er representatief uitziet. Want het team vertegenwoordigt niet alleen de school, maar ook de bedrijven die met het team samenwerken.

 

            

 

Experts

Om goed te presteren, laten teams zich bijstaan door experts uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs. Zo wordt eigen kennis aangevuld met de nieuwste inzichten uit de praktijk. Net als in de Formule 1 draait het om de prestaties van het hele team. Als team zul je verschillende disciplines moeten aanspreken om tot het uiterste te gaan.

 

Twee jaar

Scholieren zijn twee jaar aan het kartteam verbonden. In het eerste jaar maken de scholieren een businessplan. De aandacht gaat dan vooral uit naar PR, sponsoring, veiligheid en organisatie. Ook krijgen leerlingen inzicht in de basisprincipes van elektrisch rijden, accutechnologie en duurzame mobiliteit. In het tweede jaar is er vooral ruimte voor echte innovatie en bijdragen aan technische verbeteringen. De teams voeren elk schooljaar technische opdrachten uit die de organisatie centraal beschikbaar stelt. Hoogtepunten van het programma zijn de circuitdagen. Dan rijden de scholieren tegen teams van scholen uit de rest van Nederland.

 

Praktijkervaring en profielwerkstuk

Havo/VWO-scholieren maken in hun laatste schooljaar een profielwerkstuk. De karts bieden hiervoor talrijke mogelijkheden. Zo zijn vakken als natuurkunde, wiskunde, economie en marketing goed te koppelen aan het voertuig. Op het VMBO en MBO biedt de kart als lesmateriaal de mogelijkheid praktijkuren te maken als alternatief voor een stage. De verbeteropdrachten aan de kart zijn om te zetten tot lesmateriaal en leerlingen kunnen via het werken aan de kart hun Proeve van Bekwaamheid afleggen. 

 

Docentenhandleiding

Deelnemers kunnen de docentenhandleiding opvragen bij Erik de Mink.

 

Doelgroep  Voortgezet onderwijs en MBO

Aantal deelnemers  48 leerlingen per kart

Wanneer 6 Wedstrijden inclusief finale evenement in juni

Locatie  Eigen school, diverse kartcircuits

Kosten  Materiaalkosten, transportkosten naar circuits

Meer informatie en aanmelden  Erik de Mink 

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer