Doeprogramma

Lesmateriaal

Techportal deelt kennis en ervaring over het samenstellen van educatief verantwoorde onderwijsprogramma's. Het gaat daarbij verder dan alleen kennismaken met techniek en wetenschap, dat is slechts de eerste stap.


Wetenschap en technologie gaat over onderzoeken, ontwerpen en problemen oplossen. Over vragen, redeneren en fascinatie. Kortom: over de talentontwikkeling van kinderen op de basischool en in het voortgezet onderwijs. Leerkrachten spelen hierin een cruciale rol. Want juist de leerkracht merkt de talenten van de leerling op en daagt de leerling uit om deze talenten verder te ontwikkelen. Goede onderwijsprogramma's en inspirerend lesmateriaal zijn daarbij het beste hulpmiddel.

 

 

1  De rijke context van wetenschap & technologie

Wetenschap en technologie biedt vele mogelijkheden tot vakintegratie. Deze verbinding schept ruimte in het curriculum en maakt experimenteren met wetenschap en techniek mogelijk ter voorbereiding op 2020, waarin wetenschap en technologie op alle basisscholen in het curriculum moet zijn opgenomen. Om te ondersteunen bij het zetten van de eerste stap zijn drie praktische publicaties ontwikkeld binnen de serie De rijke context van w&t. Door de praktische insteek van de publicaties kan het direct worden toegepast in de klas. Ze zijn via onderstaande links gratis te downloaden.

Taal in de context van wetenschap & technologie

Onderzoeken in de rekenles

Lesson Study bij wetenschap & technologie    

 

 

2  Onderzoekend en ontwerpend leren

Voor leerlingen in het basisonderwijs hebben wij in samenwerking met het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie interessante lessenseries verzameld. In dit lesmateriaal staan onderzoekend en ontdekkend leren centraal. Geïnspireerd en wel kunt u zo uw enthousiasme voor wetenschap & technologie op uw leerlingen overbrengen en ze helpen de wereld te ontdekken. 

Lesmateriaal voor groep 1 en 2 

Lesmateriaal voor groep 3 en 4 

Lesmateriaal voor groep 5 en 6 

Lesmateriaal voor groep 7 en 8 

 

 

3 Onderzoek & Ontwerpen (Technasium)

Technasia zijn scholen in het havo en vwo waar leerlingen kunnen kiezen voor het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Leerlingen werken in teamverband projectmatig aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Dat gebeurt vanaf de brugklas tot en met het examen. Ga naar Technasia voor meer informatie over deze samenwerking tussen het voortgezet onderwijs en echte opdrachtgevers uit onder meer het bedrijfsleven en de overheid.

 

4  Nieuwe technologie / 21e eeuwse vaardigheden

  • Stichting Techniektoppers ontwikkelde verschillende lesprogramma's waarbij nieuwe technologie en 21ste eeuwse vaardigheden centraal staan. Zoals ontdekken, ontwerpen, programmeren, maken, gebruiken en verbeteren. Er is bijvoorbeeld een lesprogramma over 3D-printen, waarin de leerlingen in 8 lessen zelf een 3D-printer bouwen en ontwerples krijgen. Elk lesprogramma bevat voorafgaand een workshop voor de leerkrachten. Zij krijgen dan uitleg over het project, een versnelde bouwinstructie, ontwerples en er wordt met de 3D-printer geprint. Voor meer informatie over stichting Techniek Toppers en de lesprogramma's gaat u naar Techniekprojecten     

                Techniek Toppers

 

  • Juf in de Wolken is een spel voor schoolteams die met en van elkaar willen leren over toepassingen van nieuwe ICT leermiddelen. De partners die Juf in de wolken hebben ontwikkeld zijn ervan overtuigd dat kinderen beter leren omgaan met technologie en beter leren denken als een technicus, wanneer hun docent deze kennis en houding ook omarmt. In Juf in de wolken leren leerlingen daarom samen met hun leerkracht. Het enthousiasme van de kinderen werkt aanstekelijk en motiverend voor de leerkrachten. Meer info

   Juf in de Wolken    

 

 

5 Lesmateriaal science centra

Veel musea en science centra bieden onderwijsprogramma's aan. Voor verschillende niveaus, kant en klaar of op maat gemaakt. Vooral de combinatie van het lesmateriaal en de collectie of doe-activiteiten maakt educatie in de science centra impactvol. Ga naar science centra voor een overzicht van musea en science centra in Noord Holland. Informeer welke bijdrage zij kunnen leveren aan uw onderwijsprogramma op gebied van techniek & wetenchap. 

 

 

6 Duurzame mobiliteit

Stichting Atlant Basisonderwijs ontwikkelde in samenwerking met de Kennemer Zweef Club twee programma's over vliegen. Vliegen is een manieren van voortbewegen die dicht bij de belevingswereld van kinderen staat en zich dus prima leent voor uitdagende theorie- en praktijklessen. Leerllingen gaan echt zweefvliegen. Een onvergetelijke ervaring. Vliegschool 1 en Vliegschool 2 voldoen aan de richtlijnen van Stichting Leerplan Ontwikkeling.  Programma-opzet is beschikbaar en kan in andere regio's worden opgezet. Voor meer informtie over de onderwijsprogramma's kunt u de flyers downloaden.Vliegschool 1

Vliegschool 2

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer