Doeprogramma

Science centra

Techniekmusea, science centra en doe-locaties brengen jong en oud spelenderwijs in aanraking met wetenschap en techniek. Hieronder vindt u een overzicht van techniekmusea, science centra en andere inspirerende locaties in Noord Holland (en net daarbuiten).


 

Technolab in het SHIP
Technolab in het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) biedt workshops over het sluis- en havengebied. Met behulp van drie speciaal gebouwde watertafels kunnen leerlingen zelf een schip door een sluis laten varen, een stroomversnelling nabootsen of leren hoe je een schip stabiel moet laden om schipbreuk te voorkomen. Er zijn workshops over stroming en verzanding in de havenbouw, over de sleepvaart en de zeilvaart. Klik hier voor actuele informatie over het onderwijsaanbod van het Technolab in SHIP.

 

Science Center NEMO
NEMO is het grootste sciencemuseum van Nederland. Vijf etages vol doe- en ontdekdingen rond het thema wetenschap en technologie! Check het overzicht met alle activiteiten

 

HoogovensMuseum
Het Hoogovens Museum brengt de historie van het enige echte staalbedrijf van Nederland in beeld. Oude installaties, foto's en indrukwekkend filmmateriaal tonen de evolutie van bijna 100 jaar staalmaken in Velsen Noord. Het museum dat is gevestigd in een oude buizengieterij op het bedrijfsterrein van Tata Steel, heeft een eigen Ontdekplek waar je via doe-activiteiten kennismaakt met allerlei technieken. Ook zijn er rondleidingen en een speurtocht door het museum.
 

Teylers Museum

Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland, is een van de zeldzame plekken waar je letterlijk terugkeert naar de periode van de Verlichting. Je kunt er in de voetsporen treden van keizer Napoleon Bonaparte, ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt en Nobelprijswinnaar Albert Einstein, die ook allemaal hun ogen hier hebben uitgekeken. Het is alsof je door een grote encyclopedie wandelt: je ziet vindingrijke natuurkundige apparaten, fossielen van verdwenen diersoorten, bijzondere munten en penningen, en schilderijen en tekeningen van beroemde Italiaanse en Hollandse meesters. Teylers Museum is het enige museum ter wereld waar kunst en wetenschap onder één dak verenigd zijn; het is als het ware een tijdmachine waar de oorsprong van de moderne musea is terug te vinden.

Info voor basisscholen - Verhalen over toen en nu

Info voor voortgezet onderwijs - Theorie komt tot leven

Info voor hoger onderwijs -  Teylers is het museum van de musea


Zaans Museum
Het Zaans Museum vertelt het verhaal over de rijke industriële en culturele historie van deze streek. Zowel het industriële verleden als het heden zijn onlosmakelijk verbonden met de voedselindustrie en techniek. Draaiende en ronkende machines in het Verkade Paviljoen laten de techniek zien, waarmee in begin vorige eeuw chocolade en biscuits werd geproduceerd. In het proeflaboratorium kun je smaak- en reuktestjes doen, en natuurlijk lekker van de Verkadekoekjes proeven. In het Zaans Museum kun je zelf aan de slag met de speciaal ontwikkelde serious games. Je gaat als werknemer in de virtuele Duyvisfabriek aan de slag en maakt kennis met de competenties en vaardigheden die je nodig hebt voor het uitoefenen van technische beroepen. Kruip in de huid van een engineer, een planner, een operator, een laborant en een ontwerper en maak kennis met de veelzijdigheid van technische beroepen in de foodsector.


Museum De Cruquius
Vandaag is goed waterbeheer een actueel onderwerp, maar vroeger ook, en hoe! Kom naar Museum De Cruquius en bekijk hoe het gemaal als het belangrijkste hulpmiddel is ingezet in de strijd tegen het water. Voor de droogmaking van het Haarlemmermeer werd tussen 1846 en 1849 een revolutionaire machine gebouwd: De Cruquius. De bouw van de Cruquius in een put op 7,5 meter onder NAP was een staaltje van technisch kunnen. Dit stoomgemaal is een van de meest bekende Nederlandse monumenten van de industriële revolutie. De ronde neogotische machinekamer met de stoommachine naar ontwerp van de Engelse ingenieurs Gibbs en Dean, vormt het indrukwekkend middelpunt van het gemaal. In 2002 werd de machine weer in beweging gesteld.


Ontdekplek
De Ontdekplek laat kinderen van 4 tot 15 jaar zelf aan de slag gaan. Met eenvoudige materialen ontdekken ze hoe vele technieken werken. Er is keuze uit tientallen verschillende werkbladen.


Space Expo
In Space Expo ervaar je wat het is astronaut te zijn. Je kunt van alles te weten komen over de planeten, zwaartekracht en het ontstaan van sterren. Je ziet er o.a. satellieten, onderdelen van raketten en een model van de maanlander op ware grootte.

 

Science Centre Delft
Beleef de wetenschap in het Science Centre Delft! Daar gaat het om bij Science Centre Delft. Je eigen vliegtuigvleugel ontwerpen. Een dijkdoorbraak voorkomen. In de huid van een chirurg kruipen. Je ontdekt wat wetenschap en techniek voor de samenleving kunnen betekenen. Als bezoeker word je uitgenodigd mee te doen en mee te denken met de ontwikkeling. Meedoen of alleen rondkijken? Het kan allemaal in het Science Centre Delft!

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer