Nieuws

Design Award voor jonge ‘ingenieurs’

VELSEN - Zes scholieren van basisscholen uit de regio Kennemerland ontvingen woensdag 18 november een Kawasaki-mountainbike voor hun ontwerp van een stalen product. Een zevende scholier kreeg voor haar ontwerp de Sprankeltrofee en een rondleiding bij Corus Research aangeboden.


De Corus Design Award is een jaarlijks terugkerend evenement als onderdeel van de Techno Challenge, een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en scholen om techniekonderwijs verder te stimuleren. De Design Award wordt mogelijk gemaakt door Corus, Kawasaki Motors Europa en TalentenKracht. 

 

Opdracht
Ruim 2000 leerlingen van tien basisscholen kregen in mei de opdracht een product van staal uit te vinden of een bestaand product van staal te verbeteren. De jonge uitvinders werd gevraagd een toepassing te ontwerpen dat lichter, sterker, sneller, duurzamer, veiliger of milieuvriendelijker is dan bestaande producten.

 

Inzendingen
De jury werd aangenaam verrast door niet minder dan 150 inzendingen,  afkomstig van ontwerpers van zes basisscholen. Deze scholen zorgden daarvoor zelf al voor een voorselectie. De jury, bestaande uit Dr. Margriet Nip (directeur Product- & Market Developement van Corus), Prof. Dr. Jan de Lange (Scientific Director TalentenKracht) en Ed Stoete, (leerkracht groep 8 Graaf Forisschool uit Vogelenzang) selecteerde per school 1 winnaar.  Elke winnaar kreeg een Kawasaki  mountainbike.

 

Creativiteit
'Er zitten hele futuristische ontwerpen bij, maar ook hele praktische en makkelijk uitvoerbare tekeningen', zegt jurylid Margriet Nip. 'Kinderen hebben verschrikkelijk veel creativiteit in zich, veel meer dan wij denken. Dat zie je terug in de ontwerpen', zegt jurylid professor Jan de Lange. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en deed veel onderzoek naar technisch talent van kinderen.

 

Bijzonder
Geen winnend ontwerp maar wel een bijzondere uitvinding was afkomstig van Danique Wempe uit Vogelenzang. Haar idee is ontstaan in de praktijk en legt direct de link met blikjes die van Corus' verpakkingsstaal worden geproduceerd. Het is een schoolvoorbeeld hoe kinderen in hun wereld naar producten kijken en hun fantasie gebruiken om zaken te verbeteren zodat ze beter bij hun eigen behoeften aansluiten. Danique Wempe ontving een grote beker en krijgt een rondleiding aangeboden bij het Centrum voor Verpakkingstechnologie bij Corus Research in IJmuiden.

 

DE WINNAARS + HET JURYRAPPORT

 

Yael Gebhardt van de Julianaschool, Overveen: Robotwereld
"
Yael schenkt ons met zijn robotwereld een blik naar de toekomst. Als iemand van 6 jaar een vertaalslag maakt naar wat ons misschien te wachten staat, verdient dat alle lof. Het idee blinkt uit door visie, eigenheid en praktische invulling. Niet te veel science fiction, maar vooral een praktische robotwereld waaraan wij veel hebben. Nog niet allemaal uitvoerbaar, maar het idee getuigt van een ver vooruitziende blik. Jij bent nu reeds de titel Junior Engineer waardig!"

 

Ynze ter Horst van de Crayenesterschool, Heemstede: Fiets + Paraplu
"Teveel mensen fietsen bij een regenbui met de paraplu in de hand. Veel te gevaarlijk vindt Ynze! Zijn uitvinding van een vaste paraplubevestiging op de fiets kent twee voordelen: Het is veiliger omdat je nu twee handen aan het stuur kunt houden. En iedereen kan nu droog blijven doorfietsen. Knap bedacht, zeer praktisch en origineel. Hij heeft zeer kritisch gekeken en zelfs een prototype gemaakt! Dit duidt op wetenschap-denken. Er is sprake van onderzoek, ontwerpen, maken, testen en verbeteren tot een werkzaam product. Hoog innovatiegehalte!"

 

Daniël Vastenhout van de Graaf Florisschool, Vogelenzang: Knight Rider 3:
"Schoolvoorbeeld van de creatieve ontwerper. Zeer gedetailleerde uitwerking met originele ideeën betreffende een all-round voertuig dat multi inzetbaar is. Ook een high potential-gehalte op gebied van innovatie. Nadrukkelijk met een zeer eigen mening uitgevoerd en op bijzondere wijze vorm gegeven. Dit is geen ontwerper meer in de notendop. Deze jongeman staat al aan het begin van zijn carrière!"

 

Fay Staas Bornwaterschool, Bloemendaal: Doeloge 
"Sommige kinderen zijn getalenteerd om de meest fantastische ideeën gestalte te geven. Dit is er zo een. Een waarmee je direct naar het octrooibureau moet! Want wij maken ons allemaal druk over te weinig sporten, ongezond eten en teveel computeren. Deze uitvinder biedt daar zo maar de controlerende oplossing voor. Geef iedereen een DOELOGE om zijn pols en de mensheid wordt een stuk fitter en rustiger. Zeer hoog innovatiegehalte, praktisch zeer goed uitvoerbaar en puur bedacht op aanwezig talent! Advies: Vraag modelbescherming aan."

 

Fleur Heeremans, van de Voorwegschool, Heemstede: Druppie 
"Dit idee lijkt zo logisch en makkelijk om te bedenken. Maar kom er maar op. Het is daarom goed dat patenten ook eenvoudige ideeën beschermen. Want secondelijm bestaat al. En druppelflesjes ook. Maar nieuw is de naam en de bijpassende vormgeving. De naam Druppie is uitmuntend. Een flesje met een menselijk trekje is zeer origineel. En de uitvoering van het design is zeer helder. Er is een herkenbaar product uitgevonden. Alleen een zeer getalenteerde creatieve geest kan dit bedenken en vormgeven."

 

Koen Wentinck van de Vondelschool, Aerdenhout: IJskastdeur 
"Misschien wel de meest eenvoudige tekening met het meest doortastende idee om energie te besparen. Sommige ideeën hoeven niet ingewikkeld te zijn om toch een hoge praktische waarde te hebben. Een dubbele ijskastdeur waarvan één doorzichtig om rustig zonder energieverlies bijvoorbeeld je toetje uit te kunnen zoeken, is meesterlijk bedacht. Hoog innovatiegehalte en zeer origineel. Het is met een kritische blik tot een praktisch uitvoerbaar geheel gemaakt!"

 

Winnaar TalentenKracht Sprankel Trofee: Danique Wempe van de Graaf Florisschool, Vogelenzang: Nieuw blikje
"Een ontwerp kan buiten alle eerder vastgestelde kaders van beoordeling vallen. Of qua uitwerking net niet competitief genoeg zijn. Maar als een uitvinding zeker vermeldenswaard is, wellicht zelfs praktisch uitvoerbaar is, en het idee ook nog eens betrekking heeft op een van de belangrijke afzetmarkten van het bedrijf dat de Design Award organiseert, wordt dit uiteraard meegnomen in de beoordeling door de jury. Daarom gaat de Sprankel-Trofee dit jaar naar de uitvindster van het twee-zijdig-gebruiks-blikje. Dit is een blikje met daarin een scheidingswand. Praktisch voor liefhebbers van frisdrank met een kleine maag die bovendien graag verschillende drankjes willen drinken. Uitzonderlijk origineel, zeer innovatief en direct aansluitend bij de beoogde productlijn van Corus Staal."

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer