Nieuws

Techno Challenge publiceert eerste lesbrieven

VOGELENZANG - Wie zijn die vaklieden en bètatechnici waar het bedrijfsleven in de toekomst om zit te springen? Dat zijn de ondernemende leerlingen die nu op school goede techniek- en wetenschaplessen krijgen aangeboden. Daarom begint de Techno Challenge al in groep 1 op de basisschool met interactieve lessen die een uitdaging zijn en ook verwondering opwekken.


De Techno Challenge publiceerde de eerste lesbrieven op 2 oktober. Via de website van de Techno Challenge maakte de Graaf Florisschool uit Vogelenzang hiervan als eerste gebruik. Corus-directeur Dook van Den Boer was bij de techniekles aanwezig.

 

De Techno Challenge is een platform van bedrijven, scholen en andere organisaties. Er wordt in de hele onderwijsketen samengewerkt om diepte-investeringen te doen in kennis en innovatie en om het geheel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo ontwikkelde een VWO-docent scheikunde van het Huygens College in Heerhugowaard met een chemicus van Corus een praktische opdracht waarbij het vertinnen van hoogwaardig staal centraal stond. Kawasaki Europa gaf zeven splinternieuwe motorfietsen en manuals in bruikleen aan VMBO-scholen. De werkplaatsdocenten ontwikkelen momenteel een reeks lesbrieven, die daarna via de website van de Techno Challenge ook voor de andere scholen beschikbaar zijn. De docent investeert in enkele lessen en krijgt er een veelvoud voor terug.

 

Werkbladen voor scholieren

Voor het basisonderwijs zijn de werkbladen van Harry Valkenier / uitgeverij Noordhoff het uitgangspunt. Praktische lessen die eenvoudig zijn uit te voeren en geen grote investeringen vragen van een school. Met het maken van bijvoorbeeld een krukas krijgen leerlingen inzicht in aandrijftechniek. En met het bouwen van een knikkerbaan van papier leren ze hoe je van slap materiaal toch een stevige constructie kunt maken. Het is verbazingwekkend hoe snel kleuters technieklessen eigen maken. Het TalentenKracht-programma van Prof.dr. Jan de Lange doet onderzoek naar het in beeld brengen, behouden en ontwikkelen van technische talenten. 

 

Lesbrieven voor leerkrachten

De Techno Challenge breidde ruim dertig werkbladen van Valkenier uit met lesstof vol achtergrond informatie. Zo kan de juf of meester de krukas in een bredere context plaatsen. Door te vertellen dat een windmolen dankzij de krukas ook hout kan zagen, is de link naar het vak geschiedenis te leggen. Mede door de mechanische productie van planken werd de scheepsbouw geactiveerd en kon de Republiek uitgroeien tot een handelsnatie. Zo droeg de krukas bij aan een positief technisch-economisch proces.

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer