Nieuws

St. Leonardus wint Tata Steel RC Cup

HAARLEM - Basisschool St Leonardus won vrijdag 8 april de Tata Steel RC Cup 2011, een wedstrijd voor scholenteams met radiografisch bestuurbare auto’s. De rijders van de school uit Heemskerk waren het snelst in hun klasse met de RC Buggies. De overige teamleden scoorden daarnaast de meeste punten in het algemeen klassement. De wedstrijd tussen 26 teams uit het basis- en voortgezet onderwijs is de jaarlijkse afsluiting van een leerproject op de scholen waarin techniek, teamwork en ondernemerschap centraal staan.


De RC Cup is een wedstrijd voor scholieren uit het basisonderwijs, VMBO, Havo en VWO. De basisscholen rijden met kant-en-klare buggies. In het voorgezet onderwijs rijden de scholieren met snelle racers en technisch geavanceerde pick-up trucks. De pick-up truck is een uitgebreid bouwpakket, met een echte versnellingsbak, differentieel, geluid en verlichting. Er komt dus nogal wat bij kijken om de truck in elkaar te zetten.

 

Enthousiasme
Voor de bouw van de pick-up is kennis van werktuigbouw en elektrotechniek een voordeel. Maar met doorzettingsvermogen kom je er ook. Dat bewees het team van het Bonhoeffer College uit Castricum. "Binnen twee weken is er een nieuwe auto in elkaar gezet, zegt meester Van Dansik die deze dag alles op video vaslegt .  "Voor en na schooltijd, en tussen alle drukte van de proefwerkweek door staken de monteurs  iedere vrije minuut in dit project. Ik heb ze nog nooit zo enthousiast bezig gezien."

 

Selectie
Enthousiasme was er ook op basisschool de Beekvliet uit Velserbroek: "We zijn al weken aan het trainen", zegt Daan Wenink (11) "Ik ben eerste coureur en erg snel. Maar de tweede coureur is weer veel behendiger. Samen doen we ons best om onze heats te winnen." Meester Rubio Fernandez van basisschool De Regenboog uit Alkmaar roemt de inzet van zijn hele klas. "In de eerste week van het project moest ik wat moeite doen om de bedoeling van de RC Cup tussen de oren te krijgen. Maar toen de vonk oversloeg deden de leerlingen alles zelf.  Ook het selectieproces voor de teamfuncties hebben ze grotendeels zelf opgepakt. Wij zijn hier met twee teams en de rest van de klas is mee als supporter."

 

Eindklassering
Rijervaring en behendigheid is essentieel om kans te maken op de race-overwinning. Maar wil je als team hoog eindigen in het eindklassement, dan is teamwork en ondernemerschap essentieel. Heeft iedereen teamkleding? Zijn er sponsors gevonden? Hoe ziet het design van de auto eruit? Wie kan het snelst de accu verwisselen? Op negen onderdelen werden alle teams beoordeeld. Een van de teams had zoveel sponsors gevonden, dat er een donatie werd gedaan aan het Wereld Natuur Fonds. Een ander team had de PR prima voor elkaar. In de lokale krant stond een groot artikel met een mooie kleurenfoto.  De St. Leonardus uit Heemskerk scoorde vier tienen, drie negens en twee achten. Samen met de punten uit de races was dat genoeg om als eerste te eindigen in de Tata Steel RC Cup 2011. Er deden dit jaar 26 teams mee. Vorig jaar kende de Cup 12 deelnemende teams.

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer