Nieuws

Tabor wint Sunrider Rally

Scholieren van het Tabor d’Ampte College uit Hoorn waren door het dolle toen ze hoorden dat zij de eerste Sunrider Rally hadden gewonnen. De intensieve puzzelrit met aerodynamische ligfietsen vond plaats op 16 juni in het Noord-Hollands Duinreservaat.


De hele klas van 18 tweedejaars vakcollege van het Tabor was naar Heemskerk afgereisd. Want daar, bij het Kennemer College zou de start zijn van de eerste Sunrider Rally. "Alle leerlingen die aan de ligfiets hebben meegewerkt zijn er vandaag bij," zegt docent Leo Spaans. "De leerlingen wilden de hele rally bovenop de actie zitten en dus achter hun eigen Sunrider aan fietsen. Daarom hebben we een vrachtwagen geregeld en alle fietsen en de ligfietsen naar Heemskerk gereden."

 

Competenties
Aan de start verschenen ook teams van het PCC uit Alkmaar en het Casparus College uit Weesp. Het Kennemer College was met drie teams goed vertegenwoordigd. Docent Gerard van Diepen: "Wij zijn vanaf het begin bij dit project betrokken. Het bouwen en onderhouden van de fietsen is in ons leerprogramma opgenomen. Dat bevalt zo goed dat er inmiddels op onze VMBO drie van deze aerodynamische ligfietsen rondrijden. Heel leerzaam, want de jongens en meiden doen zo goede ervaring op met nieuwe technologie. Ook hebben ze goed geholpen bij het organiseren van deze rally. Ja, zo bieden we een heel compleet leerprogramma aan waarbij allerlei competenties worden aangesproken."

 

Kruisberg
In stromende regen ging het na de start over de openbare weg naar Wijk aan Zee, om daar na binnenkomst in de badplaats direct het duin in te duiken. De route leidde over de verharde duinwegen naar Castricum. Onderweg moesten de berijders van de ligfietsen verschillende opdrachten uitvoeren. Van eenvoudige puzzeltjes tot flinke fysieke inspanningen. Want zo mag je het toch wel noemen als je zo snel mogelijk de trappen van de Kruisberg moet beklimmen.

 

Pitstop
Bij het PWN-bezoekerscentrum De Hoep werd een korte stop gehouden. 
Hier bleek dat niet alle Sunrider ligfietsen de eerste helft van de route zonder schade hadden afgelegd. Zo veranderde de lunchpauze voor het Casparus College uit Weesp in een ware pitstop waarbij flink gesleuteld werd om de kuip van de fiets weer goed boven de wielen te plaatsen. Na terugkomst op het Kennemer College volgde een uitgebreide jurering. De punten die onderweg waren gescoord werden opgeteld en de teams werden bevraagd over teamwork en het bouwproces. Tot slot werd het design van de fiets kritisch beoordeeld en werd er gevraagd of de teams inmiddels ideeën hadden opgedaan om verbeteringen aan te brengen aan de ligfiets. Tabor d'Ampte kwam als beste uit de bus en ontving een mooie beker en een radiografisch bestuurde auto.

 

Techniek
De Sunrider Rally is een van de scholencompetities met elektrische voertuigen die op initiatief van Tata Steel wordt georganiseerd. Het bedrijf zet zich samen met Alliander, de Historische Auto Ren Club en scholen in om techniek, wetenschap en ondernemerschap te promoten in het onderwijs. Meer informatie over dit project is te vinden op www.technochallenge.nl. 

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer