Nieuws

Nieuws 2017

13/12/17

Bibliotheek wint prijs met techniekprogramma

HOOGWOUD - De Westfriese Bibliotheken hebben een prijs ontvangen voor hun onderwijsprogramma op gebied van techniek en 21ste eeuwse vaardigheden. Deze zogeheten SPOENK-innovatieprijs is en symbolische prijs voor bibliotheken die hun nek durven uitsteken.


Lees meer
10/12/17

Bedrijven en leerlingen realiseren smalspoor

Leerlingen van het Kennemer College in Noord- Holland van de afdeling techniek zijn gestart met de realisatie van een trajectstuk smalspoor (dit is kleiner dan normaal spoor). Dit project is in opdracht van Menno Twisk van het Strand- en Streekhistorisch Museum. Het uiteindelijk doel is om over dit smalspoor te rijden met de gerestaureerde Tuinderslorrie (railvoertuig waarmee tuiniers hun oogst vervoerde) op het spoor rond mei 2018.


Lees meer
08/12/17

Subsidie mogelijk voor innovatieve basisscholen

WOGNUM - Het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie Noord-Holland/ Flevoland (EWT) ondersteunt schoolbesturen en scholen op het gebied van scholing, uitwisseling en kennisdeling. Vanuit het actieplan ‘Kiezen voor Technologie’ heeft het EWT de afgelopen jaren verscheidene innovatieprojecten binnen schoolbesturen en scholen gesubsidieerd. Ook in het nieuwe actieplan ‘Kiezen voor Technologie 2017-2020’ is er voor schoolbesturen en scholen subsidie beschikbaar voor nieuwe of bestaande ‘innovatieve ontwikkelingen’.


Lees meer
06/12/17

Tekort aan vakmensen vraagt om maatregelen in onderwijs

Het toenemende gebrek aan timmerlieden, metselaars, installatiemonteurs, programmeurs en andere technische vakmensen vormt een bedreiging voor de groei van bouw en technologische industrie. De Industriecoalitie, waarin Metaalunie, FME, UNETO-VNI en Bouwend Nederland samenwerken, vindt dat innovatie in het techniekonderwijs dringend nodig is, zo bericht ondermeer Bouwend Nederland.


Lees meer
30/11/17

"Alleen met samenwerken kans op succes"

QRUQUIUS - Het schooljaar is pas halverwege, maar de strijd van de Slot Car Challenge is nu al spannend! In totaal zijn er 24 wedstrijden waarin duo’s van leerlingen strijden om de snelste ronde en de meeste rondjes. Op dit moment gaan leerlingen van De Rozenbeek, De Toermalijn en Via Nova nek aan nek in het klassement. Sinds vandaag Leidt Engel stut van De Rozenbeek het snelheidsklassement.


Lees meer
28/11/17

Het Kompas wint FIRST LEGO® League - NHN

ALKMAAR - Programmeren en sleutelen aan een robot. Leerlingen van KBS Het Kompas deden dat als beste tijdens de Noord-Holland Noord-editie van de First Lego League op hogeschool Inholland in Alkmaar.


Lees meer
27/11/17

Aanrader voor schooljeugd: "Alles Elektrisch”

Dankzij elektriciteit is er licht tijdens deze donkere maanden. En kunnen we bijvoorbeeld televisie kijken of, niet te vergeten, een mobieltje of laptop gebruiken. De beschikking over elektriciteit beschouwen we tegenwoordig als volstrekt vanzelfsprekend. Het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven!


Lees meer
24/11/17

De Zwerm wint RC Cup Surplus

WINKEL - Basisschool De Zwerm uit Sint Maarten won vrijdag 24 november de RC Cup. Stichting Surplus Basisonderwijs organiseerde de wedstrijd voor tien van haar scholen uit de kop van Noord Holland.


Lees meer
23/11/17

Inspiratiemap W&T voor kleuters met groot enthousiasme ontvangen

HEILOO - Onderzoekend en ontwerpend spelen is de titel van de inspiratiemap die woensdag 22 november is uitgereikt aan leerkrachten uit het basisonderwijs. De map bevat 40 beschreven activiteiten waarmee je kleuters uit groep 1 en 2 eenvoudig in contact brengt met wetenschap en techniek. De uitreiking vond plaats op de Benedictusschool in Heiloo.


Lees meer
22/11/17

Met de klas op bezoek bij Van 't Hek

HOOGWOUD - Leerlingen van De Jozefschool uit De Goorn en OBS De Koet uit Midwoud bouwden tijdens PET West Friesland de sterkste bruggen en wonnen een bezoek aan een bouwplaats van Van 't Hek uit Middenbeemster.


Lees meer
22/11/17

Nieuw: inspiratiemap over wetenschap en technologie voor kleuters

HEILOO - Het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie Noord-Holland/ Flevoland ontwikkelde in samenwerking met de hogeschool iPabo een inspiratiemap map over onderzoekend en ontwerpend spelen met kleuters. Basisscholen in Noord-Holland en Flevoland ontvangen de map gratis. De map is via de website www.iederkindeentalent.nl gratis te downloaden en voor € 17,00 te bestellen. De map wordt vanmiddag voor het eerst uitgereikt aan leerkrachten tijdens het W&T-cafe in Heiloo, een bijeenkomst over wetenschap en technologie in het basisonderwijs.


Lees meer
20/11/17

Opnieuw RC Cup in Kop van Noord Holland

WINKEL - Tien scholen uit de kop van Noord Holland rijden vrijdag 24 november de Surplus RC Cup. Het is de tweede keer dat scholen van stichting Surplus uit Schagen hun eigen RC Cup rijden. Vorig jaar won OBS De Zandhope uit ’t Zand.


Lees meer
17/11/17

Winnaars Solar Challenge naar Techport-regio

DELFT - De tien studenten van de TU Delft die dit jaar in Australie de Solar Challenge wonnen, komen naar Techport. In april biedt de Kennemer Zweefvlieg Club (KZC) de teamleden een vlucht boven de Kennemerse duinen aan.


Lees meer
14/11/17

Gastles over werken in papier- en karton-industrie

Een stage of baan in de wereld van papier en karton betekent dat je bent verzekerd van uitdagingen, zelfstandigheid, vrijheid, doorgroeikansen en teamwork. Bovendien vind je nergens anders zo’n grote diversiteit aan techniek: je mag je overal mee bemoeien. Het bedrijfsleven en stichting C3 ontwikkelden een gastles voor leerlingen in vmbo 3 & 4 en havo 4 & 5.


Lees meer
13/10/17

Den Helder zesde regio met Promotie Evenement Techniek

DEN HELDER - Het aantal regio’s in Noord Holland waar het Promotie Evenement Techniek (PET) wordt georganiseerd, groeit dit schooljaar van vijf naar zes. Regio Den Helder is het zesde gebied waar schoolkinderen tijdens allerlei workshops kennis maken met wetenschap en techniek. Dat meldde Adnan Tekin, gedeputeerde provincie Noord Holland, tijdens het netwerkontbijt van het Promotie Evenement Techniek in de IJmond op 13 oktober.


Lees meer
05/10/17

Ecomaxx Edukart Challenge nu al spannend!

Vorige week viel het startschot voor de eerste Ecomaxx Edukart Challenge! Zes verschillende scholen beten het spits af. Nog wat onwennig reden de leerlingen van groep 8 met hun karts op de baan van Kartcentrum Lelystad. Aankomende dinsdag (10 oktober) staan ze er om 10.00 uur weer, fris en fruitig!


Lees meer
14/09/17

Inschrijven voor de Slot Car Challenge

Heeft u een mini Verstappen of Coronel in de klas? Ontdek het tijdens de Slot Car Challenge! Vanaf vandaag kunt u uw groep aanmelden voor dit doe-programma van Techportal. In een spannende racecompetitie gaan kinderen uit groep 7 en 8 als echt Formule 1-team aan de slag. Met een teamleider, coureur, monteur en baanofficial.


Lees meer
05/09/17

Nieuw onderwijsprogramma ‘EduKart’ feestelijk gelanceerd bij basisschool De Zefier

Gister is er een nieuw Onderwijsprogramma genaamd ‘EduKart’ gelanceerd door Alida Oppers (Directeur Generaal OCW) en Jan Lammers (coureur en ambassadeur) bij basisschool De Zefier in IJmijden. EduKart is een educatief programma voor basisschoolleerlingen uit groep 8 waarbij er gebruik wordt gemaakt van juniorkarts om kinderen kennis bij te brengen over praktische technologie en bètavakken. Met de onthulling van een juniorkart op het schoolplein van De Zefier werd het programma op symbolische wijze gelanceerd door de basisschoolleerlingen. Het onderwijsprogramma gaat direct van start voor het nieuwe schooljaar 2017 – 2018. Naast vier keer per schooljaar karten op het circuit van Kartcentrum Lelystad, bevat het programma vooral veel lessen in de eigen klas over o.a. elektriciteit en magnetisme, beweging, energie en machines, lucht- & ruimtevaart en robotica. Het programma is ontwikkeld door Kartcentrum Lelystad, stichting Atlant, Pabo InHolland Haarlem, Techport Campus en Jet-Net Junior. Het initiatief wordt ondersteund door Ecomaxx Brandstoffen, staalbedrijf Tata Steel en de Koninklijke Metaalunie. Voor meer informatie: Erik de Mink 0251 – 491853


Lees meer
28/08/17

Startschot onderwijsprogramma ‘EduKart’

IJMUIDEN - Op maandag 4 september wordt het nieuwe Onderwijsprogramma ‘EduKart’ gelanceerd door Alida Oppers (Directeur Generaal OCW) en Jan Lammers (coureur en ambassadeur) bij basisschool De Zefier in IJmuiden. EduKart is een educatief programma voor basischoolleerlingen uit groep 8 waarbij er gebruik wordt gemaakt van junior karts om kinderen kennis bij te brengen over praktische technologie en bètavakken. Het onderwijsprogramma start in het nieuwe schooljaar 2017 – 2018. Naast vier keer per schooljaar karten op het circuit van Kartcentrum Lelystad, bevat het programma vooral veel lessen in de eigen klas over o.a. elektriciteit en magnetisme, beweging, energie en machines, lucht- & ruimtevaart en robotica. Het programma is ontwikkeld door Kartcentrum Lelystad, stichting Atlant, Pabo In Holland Haarlem, Techport Campus en Jet-Net Junior. Het initiatief wordt ondersteund door Ecomaxx Brandstoffen, staalbedrijf Tata Steel en de Koninklijke Metaalunie.


Lees meer
16/08/17

Techport prominent aanwezig op congres Techniekpact

HILVERSUM - Elk jaar wordt het nationale congres Techniekpact georganiseerd. Dit jaar was dat op maandag 26 juni. Tijdens het congres komen vertegenwoordigers uit het onderwijs, bedrijfsleven, overheid en politiek bijeen om de voortgang van het Nationale Techniekpact 2020 te bespreken en te evalueren.


Lees meer
26/06/17

Voortgangsrapportage Techniekpact

HILVERSUM - Sinds 2013 stijgt het aantal jongeren dat een technisch profiel of studie kiest gestaag. Er is lage werkeloosheid onder technici en er is een toenemend tekort aan vaklieden. Deze conclusies staan in de voortgangsrapportage en monitor van het Nationaal Techniekpact 2020, dat minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandag 26 juni in Hilversunm in ontvangst nam.


Lees meer
23/06/17

Intentieovereenkomst Techport Centre

VELSEN - De gemeente Velsen, het ROC Nova College en Tata Steel tekenden vrijdag 23 juni een intentieovereenkomst om te komen tot het Techport Centre. Met de intentieovereenkomst willen de drie partijen de haalbaarheid van het Techport Centre serieus onderzoeken en de samenwerking daarin nader vorm geven.De gemeente Velsen, het ROC Nova College en Tata Steel tekenden vrijdag 23 juni een intentieovereenkomst om te komen tot het Techport Centre. Met de intentieovereenkomst willen de drie partijen de haalbaarheid van het Techport Centre serieus onderzoeken en de samenwerking daarin nader vorm geven.


Lees meer
13/06/17

Kartteam Tata Steel wint First Electro League

Het kartteam van de Tata Steel Academy won 13 juni in de First Electro League drie verschillende prijzen. Na vijf jaar deelnemen aan deze landelijke competitie legde het team dit keer ook beslag op de hoofdprijs.


Lees meer
24/05/17

VHTO: Record aantal bezoekers Girsday

AMSTERDAM - Nog nooit hebben zoveel meisjes en enthousiaste bedrijven meegedaan aan Girlsday. Bijna 11.000 meisjes hebben in totaal 352 bedrijven en organisaties in heel Nederland bezocht. De bedrijven hebben zich weer allemaal ingezet om de meisjes een onvergetelijke dag te bezorgen in bèta, techniek en ICT. Girlsday 2017 was wederom een geslaagd evenement.


Lees meer
21/05/17

Website over gastlessen en bedrijfsbezoeken

WOERDEN - TechniekTalent.nu lanceert een website over gastlessen en bedrijfsbezoeken. Met deze website wil de organisatie scholen en bedrijven makkelijker bij elkaar brengen zodat meer scholieren de mogelijkheid krijgen aan deze effectieve onderwijsprogramma's deel te nemen.


Lees meer
12/05/17

De Rozenbeek en Teylingen College winnen RC Cup 2017

HEEMSTEDE - Op vrijdag 12 mei deden 13 basisscholen en 17 scholen voor voorgezet onderwijs mee aan de door Tata Steel medegesponsorde RC Cup 2017. De winnende basisschool was De Rozenbeek in Velserbroek en de winnende middelbare school was het Teylingen College in Voorhout.


Lees meer
13/04/17

Girlsday: meiden maken kennis met techniek

VELSEN - Tijdens Girlsday bezorgen bedrijven meisjes een onvergetelijke dag in bèta, techniek en ICT. Er zijn workshops, rondleidingen en ontmoetingen met vrouwen die werken in de techniek. Bedrijven doen dit om een duidelijk beeld te geven wat werken in de techniek precuies inhoudt. Meer meisjes moeten kiezen voor een opleiding en baan in een van de 7 werelden van techniek.


Lees meer
03/04/17

Girlsday dit jaar op 13 april

Nederlandse bedrijven geven meisjes van 10 tot 15 jaar een kijkje in hun keuken met als doel ze te laten ervaren dat werken in de techniek interessant, uitdagend en vooral ook erg leuk is! Girlsday is een landelijk evenement dat dit jaar zal plaatsvinden op donderdag 13 april.


Lees meer
30/03/17

Technieklessen in het Technolab

VELSEN - Het Sluis en Haven Informatie Punt (SHIP) vertelt interactief en multimediaal over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld, de veelzijdigheid van het Amsterdamse havengebied – de vierde grote haven van Europa – en de toekomst van de bedrijvigheid in de regio. Vanaf dit voorjaar een nieuwe plek voor het primair onderwijs in technologie, passend in de landelijke afspraken Techniekpact 2020.


Lees meer
26/03/17

Food & Proces Tech Campus wint ProMotor Award 2017

ZAANSTAD - De ProMotor Award is een prijs die wordt uitgereikt aan projecten die de kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt overbruggen en jongeren en bedrijven laten samenwerken en leren. Er waren vijf genomineerde projecten.


Lees meer
23/03/17

Meer doorstroom naar technisch hoger onderwijs dankzij VO-HO netwerken

DEN HAAG - De regionale VO-HO netwerken spelen een significante rol in de toename van het aantal havo/vwo-leerlingen met een N-profiel dat doorstroomt naar het bètatechnisch hoger onderwijs. In 2015/16 steeg dit tot 60%. Dat blijkt uit de publicatie Doorlopend leren van VO tot HO. Ruim tien jaar regionale VO-HO netwerken: ervaringen, opbrengsten en blik op de toekomst.


Lees meer
09/03/17

Leerlingen Huygens College winnen Meet the Boss

VELSEN - Leerlingen van het Huygens College uit Heerhugowaard wonnen 9 maart de debatwedstrijd Meet-the-Boss bij Tata Steel. “Het team had zich erg goed voorbereid, beschikte over prima individuele debaters en was heel scherp in het debat”, aldus ‘boss’ Jeroen Klumper, directeur van Tata Steel’s energiebedrijf. Andere scholen die aan de regionale wedstrijd deelnamen waren het Mendel College uit Haarlem en het Regius College uit Schagen. De Leerlingen van het Huygens college vertegenwoordigden de regio tijdens de landelijke finale in april 2017.


Lees meer
10/02/17

Via Nova wint Slot Car Challenge

QRUQUIUS - Leerlingen van basisschool Via Nova uit Velserbroek zijn winnaar van de Slot Car Challenge 2017. Tijdens de finale reden zij de meeste ronden op de grote modelracebaan van Slipstream Slotracing in Qruquius. De tweede prijs ging naar de Rozenbeek, de derde plaats was voor De Beekvliet.


Lees meer

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer