Nieuws

"Alleen met samenwerken kans op succes"

QRUQUIUS - Het schooljaar is pas halverwege, maar de strijd van de Slot Car Challenge is nu al spannend! In totaal zijn er 24 wedstrijden waarin duo’s van leerlingen strijden om de snelste ronde en de meeste rondjes. Op dit moment gaan leerlingen van De Rozenbeek, De Toermalijn en Via Nova nek aan nek in het klassement. Sinds vandaag Leidt Engel stut van De Rozenbeek het snelheidsklassement.


 
De Slot Car Challenge is een schoolcompetitie waarbij leerlingen van groep 7 en 8 tegen elkaar strijden. Op de professionele modelracebaan van Slipstream Slotracing rijden de teams met hun slotcar. Samenwerking staat centraal, maar er wordt ook een beroep gedaan op veel meer 21st century skills. De leraren kunnen een eigen invulling geven aan deze challenge. Hierbij kan gedacht worden aan vaardigheden zoals kritisch denken, problemen oplossen of technische vaardigheden. Deze laatste is nauw verband met het doel van de Slot Car Challenge. Namelijk het kennis maken en enthousiasmeren voor technologie en duurzame mobiliteit.
 
Het programma van de Slot Car Challenge duurt 2,5 uur en bestaat uit vier fases. Te beginnen met een uitgebreide uitleg met daarna het bouwen van en trainen met de slot cars. Het eindigt natuurlijk met de kwalificatieronde en het racen.
 
Programma
Het programma van de Slot Car Challenge duurt 2,5 uur en bestaat uit vier fases. Te beginnen met een uitgebreide uitleg met daarna het bouwen van en trainen met de slot cars. Het eindigt natuurlijk met de kwalificatieronde en het racen. Bij de Slot Car Challenge hoort een uitgebreide handleiding voor de leerkracht. Daarmee kan de klas zich voorafgaand aan de wedstrijd goed voorbereiden. Inmiddels is er ook een Slot Car Challenge Extra, waarbij geen duo’s, maar teams van 4 leerlingen moeten samenwerken. Ook het extra programma heeft een uitgebreide handleiding voor de leerkracht voor optimale voorbereiding.
 
Juf aan het woord
Annelies de Kerk, juf van De Beekvliet: “Wij besloten mee te doen met de challenge omdat het een andere manier van onderwijs en leren is; al doende leer je. Het is niet alleen maar gericht op hoe hard je kunt gaan, maar ook op het samenwerken als een team, rekening met elkaar houden en elkaar helpen. Zo leerden ze bijvoorbeeld dat je in de bochten snelheid moet minderen, maar ook op een gegeven moment toch weer gas moet geven. Alleen met samenwerken heb je kans op succes. Als de auto een keer uit de bocht vliegt hebben ze elkaar nodig. De kinderen vonden het racen natuurlijk het leukste onderdeel, daar keken ze het meest naar uit. Het was heel erg leuk om te zien dat ze tijdens het helpen in een soort flow kwamen omdat ze het zo goed en snel mogelijk wilden doen. Ze waren zeer geconcentreerd aan het werk. Ze vonden het zelfs nog jammer dat de challenge maar 2,5 uur was! 
 
Klassement
Bekijk hier het klassement  
Bekijk het leuke filmpje voor een impressie over de Slotcar Challenge op ons Facebook kanaal
 

 

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer