Nieuws

Het Kompas wint FIRST LEGO® League - NHN

ALKMAAR - Programmeren en sleutelen aan een robot. Leerlingen van KBS Het Kompas deden dat als beste tijdens de Noord-Holland Noord-editie van de First Lego League op hogeschool Inholland in Alkmaar.


Wie door zijn wimpers tuurde had misschien gedacht dat de Oscaruitreiking dit jaar in de evenementenzaal van Hogeschool Inholland Alkmaar was. Jubelende ouders, trotse studenten en tranen van geluk bij de leerlingen van “Real Water Compas” van het KBS Het Kompas in Alkmaar. En meer dan terecht. Zij zijn de ongenaakbare winnaar van de internationale robotwedstrijd FIRST LEGO® League. Zij wisten de jury te overtuigen dat hun zelfgebouwde- en geprogrammeerde robot gereed is om de strijd aan te gaan met andere robots uit de Benelux.

 

De uitslag

  • Champions Award:    Real Water Compas van KBS Het Kompas uit Alkmaar
  • Core Values:    De Hasselrobots van OBS De Hasselbraam uit Heerhugowaard
  • Project:    De Negendruppels van de Molenhoek uit Uitgeest
  • Robot Design:    First Water Savers van KBS Het Kompas uit Alkmaar
  • Robotprestatie:   Real Water Compas van KBS Het Kompas uit Alkmaar
  • Judges Award:   Compaqua – van KBS het Kompas uit Alkmaar

 FIRST LEGO LEAGUE FIRST LEGO LEAGUE

Techniek is tof
De programmeerwonderkinderen van basisscholen en middelbare scholen uit regio Noord-Holland Noord zijn tussen de negen en veertien jaar. Een bijzondere groep. Waar de ene zijn groeispurt al heeft gehad moet de andere nog redelijk wat bammetjes pindakaas wegwerken om dezelfde hoogte te bereiken. De passie voor techniek soldeert de teams: “Toen ik hoorde van deze wedstrijd, wou ik gewoon meedoen. Ik vind techniek gewoon tof.”

 

Meer dan een robotwedstrijd
Ooit een robot gezien die een toilet doorspoelt? Of die een brandweerauto trekt zodat deze bij een brandend huis kan? Een waterleiding vervangt? Het was gisteren binnen een tijdslimiet van vijf minuten te zien. De teams moesten hun robot deze “missies” laten uitvoeren op een speelveld dat doet denken aan het stratenspeeltapijt waar kinderen thuis voor de knisperende open haard Matchbox auto’s overheen roetsjen. Een driekoppige jury deelde punten uit nadat een missie werd gehaald. “We kijken niet alleen naar het halen van de missies. Maar ook hoe de leerlingen samenwerken.”

 

Samenwerken
Samenwerken is het codewoord tijdens deze wedstrijd. Studenten Technische Informatica en van Pabo Alkmaar hebben in de opmaat van het evenement de leerlingen begeleid. Als ik een TI- student vraag of het moeilijk is om deze leerlingen het programmeren te leren reageert hij laconiek: “Dat valt reuze mee. Je merkt dat ze gewend zijn om met computers om te gaan. Je geeft ze bouwstenen om de robot te laten bewegen. Een bouwsteen is bijvoorbeeld om vooruit te gaan, een rechterwiel te bewegen of de robot 180 graden te laten draaien. De leerlingen programmeren op de laptop en laden daarna de gegevens in de boordcomputer van de robot. Daarna gaat het best snel.” Best snel is een eufemisme.

Sommige scholen zijn maanden bezig om de teams volledig klaar te stomen voor de wedstrijd. Niet alleen een 100% functionerende robot verzekert je namelijk van een 1e prijs. Andere juryleden verwachten van de deelnemers dat zij resultaten presenteren van onderzoek naar vernuftige manieren om water te (her)gebruiken, filteren, vervoeren of op te slaan. Ook zijn er onderdelen waar de samenwerking op de proef wordt gesteld.

 

Groei aantal deelnemers 

‘Je merkt dat de wedstrijd ieder jaar groeit,’zegt Frans. Een ouder die zich vrijwillig inzet om de leraren en leerlingen te helpen bij de voorbereiding. “Ieder jaar doen er meer scholen mee. En meer groepen. Dit jaar is er zoveel te doen dat sommige kinderen vergeten dat het om een wedstrijd gaat.” Frans heeft gelijk. Er zijn vloggers die het evenement live verslaan. Danscompetities die spontaan uitbreken. En Pabo-studenten die zowel als begeleider als animators functioneren. Wanneer ik een winnend lid van “Real Water Compas” vraag wat hij het moeilijkst vond spreekt de perfectionist. ”Wat ik het moeilijkst vond? Samenwerken! Iedereen is enthousiast, iedereen wil winnen. Toch kwamen we echt in tijdsnood. Vanaf nu ga ik elke dag aan onze robot sleutelen. Dan kunnen we eerst naar de Benelux. En daarna naar de wereldfinale in Amerika!”

 

Tekst met dank aan Redactie Hogeschool Inholland.

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer