Nieuws

Nieuws 2018

13/12/18

André Kuipers komt in 2019 naar PET Den Helder

Hij deed in de ruimte tal van wetenschappelijke experimenten. Nu is hij astronaut en ambassadeur van de aarde. André Kuipers komt in juni voor een collegetour naar het Promotie Evenement Techniek (PET).


Lees meer
05/12/18

Quirijn Emondt: “Nieuwe vaardigheden zijn hard nodig. Laat bedrijven ons helpen.”

Vernieuwend onderwijs en techniek zijn twee passies die Quirijn Emondt (35) moeiteloos verenigt. Quirijn is als inval-leerkracht verbonden aan Stichting Talent, een groep van tien basisscholen in Hoorn. Hoe krijgt hij kinderen warm voor techniek?


Lees meer
26/11/18

W&T café – Chemie kleurt je les

ALKMAAR - Hogeschool Ipabo, C3 en Nemo organiseren op 13 maart 2019 een W&T-cafe. In dit W&T-café staan verf en kleuren centraal en gaat u experimenten met makkelijk te verkrijgen materiaal. Bent u die leerkracht die aan de slag wilt met W&T en kunst? Kom dan naar dit W&T café! U ontdekt nieuwe activiteiten die u direct in de klas kunt inzetten.


Lees meer
22/11/18

Speciaal in Hoorn: leuke workshop LegoRobotica

Leerlingen van de Technologielijn van het Oscar Romero geven workshops LegoRobotica op basisscholen in omgeving Hoorn. In de workshops leren basisschoolleerlingen de eerste stappen van het programmeren. Ook leren ze hoe ze via sensoren de Robot-auto opdrachten kunnen laten uitvoeren.


Lees meer
15/11/18

Westronauten winnen finale First Lego League

HAARLEM - De regiofinale Noord-Holland-Zuid van de First Lego League (FLL) die woensdag 14 november bij Hogeschool Inholland Haarlem werd gehouden, is gewonnen door team Westronauten van basisschool De Westbroek uit Velserbroek. Dit team mag nu deelnemen aan de Beneluxfinale. Team Ruimte & Vaart van OBS Bos en Vaart uit Haarlem sprokkelde de meeste punten bij elkaar op het parcours dat de robots moesten afleggen in het universum.


Lees meer
09/11/18

Hoe geef je de leukste Wetenschap & Techniekles?

Ben je een pionier die overal als eerste bij is, een geboren verhalenverteller, of een organisatietalent die niets aan het toeval overlaat? Zet dan jouw talent in om de leukste Wetenschap & Technieklessen te geven. De site TalentMoment is daar een handig hulpmiddel bij.


Lees meer
05/11/18

Energy Challenges los op 18 scholen

ALKMAAR - Op 15 januari start het campagneseizoen van de Energy Challenges Noord West. Teams van 18 basisscholen uit Noord Holland gaan de uitdaging aan om school en omgeving te verduurzamen door campagnes te ontwikkelen en bespaaracties te verzorgen. Wie zal de meeste mensen bereiken en activeren? Wie gaat het slimst om met energie en afval?


Lees meer
02/11/18

Studiedag docenten Inholland bij Techport

VELSEN – Het Congrescentrum van Tata Steel was donderdag 1 november het toneel waar 110 docenten van Inholland kennismaakten met de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. “Tijdens deze studiedag laat Techport aan de docenten zien wat er op dit moment in de wereld gebeurd”, zegt Hans Nooij, die namens Techport betrokken is bij de studiedag. “Om goed onderwijs te kunnen geven is het belangrijk om de lessen in de juiste context te plaatsen. De theorie in de klas gaat pas leven als je er actuele praktijkvoorbeelden aan kunt verbinden.”


Lees meer
31/10/18

Ruim 3.100 leerlingen doen mee aan Technasium Top Award

Tien technasia uit Noord Holland doen dit schooljaar mee aan de Technasium Top Award. In totaal doen er ruim zestig scholen uit Nederland mee. Meer dan 3.100 technasiumleerlingen van 3 havo en 3 vwo gaan de uitdaging aan om een oplossing te vinden voor een probleem. Dit jaar is het thema Van gas los. De leerlingen werken in teams aan de opdracht om een technisch warmteplan te ontwerpen om een bestaand gebouw gasvrij te maken. Opdrachtgever van de Technasium Top Award 2018-2019 is de technische installatiebranche, vertegenwoordigd door OTIB.


Lees meer
29/10/18

20 november: webbinar voor basisschoolleiders

Speciaal voor basisschoolleiders ontwikkelde TechniekTalent.nu een nieuwe reeks webinars! We behandelen vraagstukken als: hoe prikkel je kinderen spelenderwijs voor techniek? Of hoe ontwikkel je een visie op W&T onderwijs? De volgende webinar staat gepland voor 20 november van 9.00 tot 10.00 uur.


Lees meer
24/10/18

Kom met de klas naar het Pieter Vermeulen Museum

Op zoek naar een leuk, leerzaam en educatief programma over recycling? Kom dan met je klas naar de Afval-Experience in het Pieter Vermeulen Museum in Velsen.


Lees meer
17/10/18

Jet-Net & TechNet bedrijven spreken af techniekonderwijs te versterken

DEN HAAG - CEO’s van Jet-Net & TechNet bedrijven maakten vandaag de afspraak met Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van OCW, om regionaal een actieve bijdrage te leveren aan het versterken van het technisch vmbo. In de regionale plannen voor het technisch vmbo speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol als het gaat om de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s, die goed aansluiten op de arbeidsmarkt.


Lees meer
17/10/18

MBO-studenten maken techniekcampagne voor vmbo-scholieren

AMSTERDAM - 65 Enthousiaste mbo-studenten gaan van start met het netwerkprogramma Made by 020. Tijdens het traject gaan zij aan de slag met vraagstukken die op dit moment spelen in Amsterdam. De opdracht waarmee de studenten zich nu gaan bezighouden is het ontwikkelen van een campagne die meer vmbo-studenten inspireert te kiezen voor een opleiding in de techniek.


Lees meer
12/10/18

Techport laat kinderen ontdekken en doen tijdens PET IJmond

BEVERWIJK - Op donderdag 11 en vrijdag 12 oktober bezochten bijna 2000 leerlingen van de basisscholen het promotie evenement techniek (PET) in de IJmond. Bedrijven en scholen verzorgden allerlei workshops waarmee de leerlingen kennis maakten met wetenschap en technologie.


Lees meer
10/10/18

Opleiding mechanical engineering nu ook in onze regio van start

SCHAGEN – Vanaf september 2019 hoeven jongeren die een hbo-studie werktuigbouwkunde willen volgen niet meer af te reizen naar de andere kant van het land. De bachelor Mechanical Engineering is namelijk vanaf dat moment ook te volgen op de campus van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.


Lees meer
04/10/18

Sportpaleis toneel voor ontdekkingsreis 7 werelden van techniek

ALKMAAR – Het sportpaleis was ook dit jaar weer toneel voor het Promotie Evenement Techniek. Leerlingen van basisscholen uit Alkmaar en omgeving konden hier op 4 oktober kennismaken met de 7 werelden van techniek.


Lees meer
27/09/18

600 Leerlingen bezoeken eerste Techport Career Day

VELSEN NOORD - Techport organiseerde op 26 september met Tata Steel en Jet-Net & TechNet een speciale editie van de Career Day. Dertig (IJmondiale) bedrijven en onderwijsinstellingen gaven technische workshops aan 600 derdejaars leerlingen uit vmbo en havo. ‘Wij willen jongeren enthousiasmeren over wat technologie is, laten zien waar technologie is en wat ze er zelf mee kunnen’, aldus projectleider van de Career Day, Hans Nooij. “Tijdens deze Career Day is dat zeker goed gelukt.”


Lees meer
17/09/18

Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober

Weekend van de Wetenschap is hèt landelijke evenement voor wetenschap en technologie! Op 6 & 7 oktober openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren voor jou. Dit is jouw kans om backstage te gaan en de wonderlijke wereld van de wetenschap te beleven!


Lees meer
14/09/18

Inspiratiemap W&T Techniektalent.nu

Deze map van Techniektalent.nu zal u inspireren om leuke W&T-lessen te geven. Met 22 fantastische en prachtig vormgegeven lesvoorbeelden kunt u digitaal downloaden.


Lees meer
14/09/18

Maak kennis met de Innovatieve technologie in de groene sector

Bij de Noord-Hollandse Tuinbouwbattle strijden basisscholen om de prijs voor de beste tulpenteelt. De teelt wordt door leerlingen van de basisscholen zelf verzorgd in het klaslokaal van hun eigen basisschool.


Lees meer
23/08/18

Techport Career Day

VELSEN - In het feestelijke kader van het 100 jarig bestaan van het staalbedrijf, organiseert Tata Steel samen met Jet-Net & TechNet en Techport een speciale profiel/sectorkeuze editie van de Career Day. Voor deze dag worden derdejaars leerlingen van het vmbo (tl /gl en kb) en havo uitgenodigd. De Techport Career Day vindt plaats op woensdag 26 september.


Lees meer
22/07/18

't Prisma wint Discovery Cup

PURMEREND - Basisschool ’t Prisma is winnaar van de Discovery Cup. Dit is een wisseltrofee die hoort bij het programma voor techniekonderwijs MiG-KiT. De wisseltrofee is de beloning voor twee aansprekende presentaties die de leerlingen van groep 7 maakten van hun bezoek aan het Purmerendse bedrijf Prokal Stoomtechniek. Met deze inzending won de school de eerste prijs in de regiowedstrijd die gekoppeld is aan de jaarlijkse bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7. De leerlingen ontvingen de Discovery Cup op 22 juni in de aula van de school.


Lees meer
20/06/18

KARTTEAM NOVA COLLEGE WINT FIRST ELECTRO LEAGUE

LELYSTAD - Het kartteam van het Nova College won dinsdag 19 juni in de First Electro League drie verschillende prijzen. Na zes jaar deelnemen aan deze landelijke competitie legde het team voor de tweede keer beslag op de hoofdprijs.


Lees meer
18/06/18

CSG Jan Arentsz wint Check de Techniek

VELSEN - Leerlingen van het CSG Jan Arentsz uit Alkmaar zijn winnaar van Check de Techniek. Aan deze competitie van Tata Steel deden ruim 500 leerlingen van zeventien vmbo-scholen mee. De leerlingen en hun docenten ontvingen donderdag 14 juni hun prijs uit handen van Marcel Dam, manager van de bedrijfsschool van het staalbedrijf.


Lees meer
07/06/18

EduKart: Al kartend leren

MIDDENMEER - Techniek is niet meer weg te denken uit onze samenleving, al zijn het maar de smartphones waarin ons hele leven ligt opgeslagen. Dus proberen we kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met wetenschap- & techniekonderwijs. Tata Steel, de grote staalwerkgever uit IJmuiden, werkt daar graag aan mee. Na de RC Cup en de Sail Challenge is er nu ook de pilot Edukart, voor groep 8.


Lees meer
03/06/18

De Cocon wint Energy Challenges

HEILOO – De Cocon uit Alkmaar is winnaar van de Energy Challenges 2018. De Cocon bindt de strijd aan tegen het plastic afval in de oceanen. Volgens de leerlingen is dat het beste te bestrijden door minder plastic te gebruiken en onnodig waterverbruik tegen te gaan. De school wint een dagje AZ met een voetbal clinic en een rondleiding.


Lees meer
01/06/18

De een gaat vliegen, de ander achter het stuur van een solarauto

DELFT - De studenten van de TU Delft die afgelopen winter in Australie de Solar Challenge wonnen, gingen onlangs de lucht in bij de Kennemer Zweefvlieg Club (KZC). Zij kregen de vlucht aangeboden van KZC tijdens Vliegschool1. Dit is een onderwijsprogramma over aerodynamica voor leerlingen van basisscholen uit de regio Techport.


Lees meer
01/06/18

Wetenschapper Jeroen van Beeck wint wetenschapsbattle Vuurvliegen

VELSEN – Dr. ir. Jeroen van Beeck van Tata Steel is winnaar van wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2018. In een spannende strijd met drie andere wetenschappers vonden leerlingen van basisschool de Meerpaal uit Anna Paulowna en basisschool de Zilvermeeuw uit Heemskerk dat hij het meest helder en overtuigend over zijn onderzoek over de Hyperloop kon vertellen.


Lees meer
31/05/18

Terugblik Techniek Uitmarkt Noord-Holland

ALKMAAR - Op woensdagmiddag 4 april 2018 was het Petrus Canisius College (vmbo) omgetoverd tot de Techniek Uitmarkt Noord-Holland. Schoolbestuurders, schoolleiders en leerkrachten dompelden zich een middag onder in de wondere wereld van Wetenschap & Technologie (W&T).


Lees meer
29/05/18

De Roos wint Techport Sail Challenge

UITGEEST - De Montessori Beverwijk won 25 mei met boot Roos de Techport Sail Challenge 2018. De tweekoppige bemanning behaalde in totaal 117 punten op gebied van design, sponsoring, communncatie en uiteraard met varen.


Lees meer
24/05/18

Leerlingen beoordelen presentatie wetenschappers

ANNA PALOWNA / HEEMSKERK - Vier wetenschappers uit de chemie en life sciences strijden om de titel ‘Vuurvlieg 2018’. Wie kan zijn of haar onderzoek het beste pitchen voor kinderen en gaat met de beker naar huis? De wetenschapsbattle Vuurvliegen vindt plaats bij Tata Steel op 1 juni.


Lees meer
18/05/18

Opvallende sponsoracties bij RC Cup

HEEMSTEDE - Op de modelracebaan van Model Auto Club Heemstede reden 55 teams van basisscholen en teams uit het voortgezet onderwijs de Techport RC Cup 2018. Tijdens de race met radiografisch bestuurbare modelauto’s toonden de teams hun vaardigheden op gebied van techniek, communicatie, design en sponsoring.


Lees meer
18/05/18

Basisschool uit Noord Holland genomineerd voor Techniek Trofee 2018

WARMENHUIZEN - Basisschool de Torenven uit Warmenhuizen is een van de drie scholen die is genomineerd voor de categorie 'beste voorbeeld' van wetenschap- en technologieonderwijs. OBS De Droomboom (Heerlen) en SBO De Reis van Brandaan (Eindhoven) zijn de twee andere genomineerde scholen voor deze categorie. Basisschool ’t Palet (Den Haag), Montessoristichting Vreugd en Rust (Voorburg) en ’t Slingertouw (Eindhoven) zijn in de race voor het ‘meest inspirerende idee’ van W&T-onderwijs.


Lees meer
16/05/18

Jan Terlouw eregast finale Energy Challenges

HEILOO - De finale van de Energy Challenges is op 31 mei. Schrijver en ex-politicus Jan Terlouw is eregast.


Lees meer
19/04/18

Bonhoeffer College tweede in landelijke debatwedstrijd

VELSEN - Vijftien middelbare scholen uit heel Nederland streden vandaag bij Tata Steel in IJmuiden om de eerste plaats in de debatwedstrijd Meet the Boss. Leerlingen van het Schondeln uit Roermond wisten de felbegeerde prijs in de wacht te slepen. Zij mogen gaan indoor skydiven.


Lees meer
10/04/18

Girlsday: Meisjes maken kennis met techniek

VELSEN - 120 Meiden uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs bezochten 10 april Tata Steel in Velsen. Het staalbedrijf organiseert deze week twee speciale Girls’ Days om meiden kennis te laten maken met de fascinerende en uitdagende aspecten van werken in een technische omgeving. In Noord Holland zijn er meer bedrijven die hun deuren openen voor meisjes (10-15 jaar).


Lees meer
05/04/18

Leerkrachten zoeken inspiratie op Techniek Uitmarkt

ALKMAAR - Ruim 120 leerkrachten en schoolleiders bezochten op 4 april de Techniek Uitmarkt in Alkmaar. Tijdens de markt waren er informatieve workshops, inspirerende demonstraties en een levendige paneldiscussie met onder meer Paul Rosemuller (vo-raad) en Adnan Tekin (gedeputeerde provincie Noord Holland).


Lees meer
03/04/18

Met FIRST® LEGO® League de ruimte in!

ALKMAAR - HAARLEM - Scholen in Noord Holland kunnen zich sinds 3 april weer inschrijven voor deelname in het nieuwe seizoen van de FIRST® LEGO® League.


Lees meer
29/03/18

Techniek Uitmarkt inspiratiebron voor W&T op de basisschool

ALKMAAR - Op woensdagmiddag 4 april halen basisschoolleerkrachten, schoolleiders en bestuurders hun hart op bij de Techniek Uitmarkt bij het Petrus Canisius College in Alkmaar. Op deze kosteloze Techniek Uitmarkt raken bezoekers geïnspireerd door de visie van prominente panelleden, maken kennis met de concrete producten en diensten op het gebied van Wetenschap & Technologie (W&T), gaan actief aan de slag tijdens de workshops en maken plannen met aanwezige bedrijven en organisaties om samen aan de slag te gaan met W&T in de klas.


Lees meer
23/03/18

Jan Hekmanschool wint Slot Car Challenge

QRUQUIUS - Emma en Manu van de Jan Hekmanschool uit Ouderkerk aan de Amstel wonnen vandaag de spannende finale van de Slot Car Challenge. Leerlinge van De Toermalijn en de Rozenbeek eindigden als tweee en derde.


Lees meer
20/03/18

Finalisten Slot Car Challenge 2018 bekend

QRUQUIUS - Leerlingen van de Jan Hekmanschool uit Ouderkerk aan de Amstel reden gisteren naar een tweede en vijfde plaats in het klassement van de Slot Car Challenge. Na deze laatste twee races van het seizoen wordt vrijdag 23 maart de finale gereden. De zes beste teams strijden om de eer en twee tickets voor een vlucht met een zweefvliegtuig.


Lees meer
14/03/18

Conferentie Betapartners 2018 - inschrijving gesloten

VELSEN - De Bètapartnersconferentie 2018 vindt paats bij Tata Steel in Velsen. Het thema is ‘IJzerksterk onderwijs!’ Het gevarieerde programma is samengesteld voor bètadocenten, TOA’s en schoolleiders. Er worden tweehonderd gasten verwacht. De inschrijving is inmiddels gesloten.


Lees meer
13/03/18

Technasium-leerlingen maken Slimste Huis nog slimmer

ALKMAAR - Leerlingen van Technasium netwerk Noord-Holland onderzochten de afgelopen maanden naar mogelijkheden om het Slimste Huis in Alkmaar nog slimmer te maken. Leerlingen van het Jan Arentsz uit Alkmaar bedachten een nieuw soort rollator waarmee senioren beter kunnen manouvreren in kleine ruimtes. Zij wonnen daarmee deze onderzoekswedstrijd en ontvingen 10 maart uit handen van de Alkmaarse wethouder Anjo van der Ven een wisselbokaal en tickets voor een escaperoom naar keuzen.


Lees meer
23/02/18

Nu nog meer leuke lesideeen in de Aha-generator

Er staan dertig gloednieuwe lesideeën in de Aha!-vragengenerator. Daarmee staat de teller op meer dan 60. Met de Aha!-vragengenerator voor het primair onderwijs gaat de klas – tijdens een digibordles van 15 minuten – op zoek naar een antwoord op een vraag over Wetenschap & Techniek.


Lees meer
23/02/18

PET events nieuwsbrief

Scholen in de regio Noord-Holland ontvingen deze week de promotie-evenement techniek (PET) nieuwsbrief. In deze brief meer nieuws over de geplande events.


Lees meer
14/02/18

Voorbereiding Techport Sail Challenge in volle gang

De modelboten waarmee teams dit schooljaar de Techport Sail Challenge varen worden momenteel zeilklaar gemaakt.


Lees meer
14/02/18

Nemo zoekt scholen voor gratis nascholing Tinkeren

AMSTERDAM - NEMO is op zoek naar basisscholen met een hoog aantal gewichtenleerlingen om deel te nemen aan het EU-project Tinkeren. Tinkeren is een methodologie waarin elementen van onderzoekend en ontwerpend leren terug komen. Zo kun je op een laagdrempelige manier leerlingen enthousiasmeren voor wetenschap en techniek. Deelname aan project is gratis voor scholen en geschikt voor groep 5-8. (Bron: Nemo)


Lees meer
02/02/18

Techniek Uitmarkt Noord Holland

Leerkrachten en schooldirecteuren uit het primair onderwijs ontdekken tijdens de Techniek Uitmarkt de vele mogelijkheden om actief aan de slag te gaan met wetenschap en technolgie in de klas. Er zijn informatiestands, workshops, demonstraties en interessante gastsprekers.


Lees meer
30/01/18

Tata Steel verzorgt webcast scheikunde voor Jet-Net scholen

Nu terug te kijken: Joyce Janse (Operations Manager) deelt in Jet-Net Webcast de scheikundige wereld van blik met leerlingen havo/vwo.


Lees meer
17/01/18

Techniek voor kinderen met de PET-events

Ook in 2018 worden er weer verschillende (Promotie Evenement Techniek) PET-events georganiseerd in verschillende plaatsen in Noord-Holland. Het doel van deze evenementen is om de jeugd al op vroege leeftijd, op een vrije en leuke manier, kennis te laten maken met alles wat met techniek te maken heeft.


Lees meer
17/01/18

Techniek voor kinderen met de PET-events

Ook in 2018 worden er weer verschillende (Promotie Evenement Techniek) PET-events georganiseerd in verschillende plaatsen in Noord-Holland. Het doel van deze evenementen is om de jeugd al op vroege leeftijd, op een vrije en leuke manier, kennis te laten maken met alles wat met techniek te maken heeft.


Lees meer
08/03/17

Leerlinngen Bonhoeffer College winnen Meet the Boss

VELSEN - Leerlingen van het bonhoeffer College uit Castricum wonnen 8 maart de debatwedstrijd Meet-the-Boss bij Tata Steel. Andere scholen die aan de regionale wedstrijd deelnamen waren het Mendel College uit Haarlem, het Regius College uit Schagen en het Huygens College uit Heerhugowaard.


Lees meer

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer