Nieuws

Leerlingen beoordelen presentatie wetenschappers

ANNA PALOWNA / HEEMSKERK - Vier wetenschappers uit de chemie en life sciences strijden om de titel ‘Vuurvlieg 2018’. Wie kan zijn of haar onderzoek het beste pitchen voor kinderen en gaat met de beker naar huis? De wetenschapsbattle Vuurvliegen vindt plaats bij Tata Steel op 1 juni.


De Meerpaal en De Zilvermeeuw

De vier wetenschappers pitchen hun onderzoek voor leerlingen van de scholen OBS de Meerpaal uit Anna Paulowna en OBS de Zilvermeeuw uit Heemskerk. Zij vormen het publiek met 100 kinderen vanaf groep 6 . De kinderen bepalen wie de beste pitch geeft en dus de Vuurvlieg van 2018 wordt. Vuurvliegen vindt plaats bij Tata Steel op vrijdagmiddag 1 juni en is van 13:00-15:00.

 

Communicatief vermogen

Vuurvliegen is een spannende battle waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige, dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan Vuurvliegen leren wetenschappers hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een wetenschapper precies doet.

 

Deelnemende wetenschappers
Voor de genomineerde wetenschappers is het een ware uitdaging om hun wetenschappelijke onderzoek te vertalen naar een helder verhaal voor kinderen.

  • Jeroen van Beeck van Tata Steel vertelt meer over waarom de Hyperloop het vervoersmiddel van de toekomst gaat worden.
  • Pien Goldsteen van de Rijksuniversiteit Groningen gaat in op haar onderzoek naar mini-longen ter vervanging van proefdieren.
  • Thomas Gardenier van de Universiteit Utrecht vertelt over de relatie tussen het verplaatsen van moleculen op een kristaloppervlak en het efficiënt opladen van je telefoon.
  • Joost Wolters van Ioniqa, tot slot, presenteert hoe zijn onderzoek bijdraagt aan het omzetten van plastic afval omzet naar nuttige grondstoffen.

 

Lesmateriaal

C3 gebruikt de presentaties van de wetenschappers om aansprekend lesmateriaal voor het basisonderwijs te ontwikkelen zodat alle geïnteresseerde scholen aan de slag kunnen met innovatief onderzoek. Leerkrachten kunnen de gratis materialen inzetten bij hun lessen in onderzoekend leren binnen de gestelde leerdoelen op het terrein van Wetenschap en Technologie.

 

Frans Dekker winnaar 2017

Winnaar Frans Dekker van de Universiteit van Utrecht legde de kinderen nanotechnologie uit als minilego. Over zijn woordgebruik had hij goed nagedacht. ‘Als wetenschapper praat je eigenlijk altijd in jargon. Dat probeerde ik zo veel mogelijk weg te laten. Ik noemde bijvoorbeeld wel een of twee woorden, zodat ze die konden meenemen, maar probeerde de rest naar het niveau van de leerlingen te brengen.’

 

Op de foto: Frans Dekker wint Vuurvliegen 2017 

Frans Dekker Vuurvliegen

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer