Nieuws

Ruim 3.100 leerlingen doen mee aan Technasium Top Award

Tien technasia uit Noord Holland doen dit schooljaar mee aan de Technasium Top Award. In totaal doen er ruim zestig scholen uit Nederland mee. Meer dan 3.100 technasiumleerlingen van 3 havo en 3 vwo gaan de uitdaging aan om een oplossing te vinden voor een probleem. Dit jaar is het thema Van gas los. De leerlingen werken in teams aan de opdracht om een technisch warmteplan te ontwerpen om een bestaand gebouw gasvrij te maken. Opdrachtgever van de Technasium Top Award 2018-2019 is de technische installatiebranche, vertegenwoordigd door OTIB.


De tien scholen uit Noord Holland zijn:

  • Helen Parkhurst Almere
  • Damstede Amsterdam
  • Stedelijk Dalton College Alkmaar
  • St Michaël College Zaandam
  • CSG Jan Arentsz Alkmaar
  • Metis Montessori Amsterdam
  • Ichthus Lyceum Driehuis
  • Kaj Munk College Hoofddorp
  • Northgo College Noordwijk
  • Keizer Karel College Amstelveen

Technasium Top Award

In de huid van een engineer

In het project kruipen de leerlingen in de huid van een engineer uit de technische installatiebranche. De school kiest een specifiek, complex gebouw in de regio, bijvoorbeeld een brandweerkazerne, ziekenhuis of verzorgingshuis. De leerlingen gaan het gebouw in kaart brengen. Hoe is het nu met de energievoorziening, wat gebeurt er in het pand, hoe vaak mag het te warm of te koud zijn? Vervolgens verdiepen de leerlingen zich in alternatieve technieken om gebouwen te verwarmen.

Op basis van de verzamelde informatie en de eigenschappen van het gebouw stellen de teams een technisch ontwerp en advies voor een duurzaam hybride warmteplan op. Warmtebehoefte, productie en opslag van overschotten zijn daarbij op elkaar afgestemd, zodat het gebouw zonder gas verwarmd kan worden. De leerlingen staan er niet helemaal alleen voor. Ze krijgen ondersteuning van een expert, want elke school werkt in het project samen met een lokaal technisch installatiebedrijf. 

 

Kick-off

Op 12 november komen de docenten die de leerlingteams begeleiden bij elkaar voor een gezamenlijke kick-off. Daarna gaan de technasiumleerlingen in teams op school 8 weken lang met de opdracht aan de slag. Ze starten het project in de klas met een kick-off film die laat zien welke uitdaging opdrachtgever OTIB bij de leerlingteams neerlegt. 

De opnames voor de kick-off film vonden onder andere plaats bij studentenvereniging LANX, dat in een monumentaal pand in hartje Amsterdam al van het gas af is. Op het dak - tussen de warmtepompen en zonnepanelen - vertelt Tom Huizer, projectmanager Sustainable Buildings van ingenieursbureau De Groene Grachten welke duurzame oplossingen bij LANX zijn toegepast. Een inspirerend voorbeeld van een complex gebouw dat al van gas los is!  

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer