Nieuws

Technasium-leerlingen maken Slimste Huis nog slimmer

ALKMAAR - Leerlingen van Technasium netwerk Noord-Holland onderzochten de afgelopen maanden naar mogelijkheden om het Slimste Huis in Alkmaar nog slimmer te maken. Leerlingen van het Jan Arentsz uit Alkmaar bedachten een nieuw soort rollator waarmee senioren beter kunnen manouvreren in kleine ruimtes. Zij wonnen daarmee deze onderzoekswedstrijd en ontvingen 10 maart uit handen van de Alkmaarse wethouder Anjo van der Ven een wisselbokaal en tickets voor een escaperoom naar keuzen.


Technasium O&O

 

Hoe kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dat was de onderzoeksvraag die Het Slimste Huis Alkmaar stelde aan 250 leerlingen van verschillende technasia in Noord Holland. Het Slimste Huis, een initiatief van Gemeente Alkmaar en Smart Homes, staat boordevol voorzieningen en technische snufjes, die senioren in staat stellen langdurig van hun eigen woonomgeving te blijven genieten.

 

Onderzoek

De jongeren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar gingen met het vraagstuk aan de slag. Het Slimste Huis werd bezocht en aan opa’s, oma’s en mensen in hun woonomgeving is gevraagd waar zij behoefte aan hebben om het zelfstandig wonen ook op latere leeftijd comfortabel te laten zijn. Het resultaat varieerde van slimme aanpassingen in (keuken)kastjes tot ondersteuning bij het medicijngebruik en bewegen. De scholieren toonden daarme aan dat ze zich als onderzoekers kunnen verplaatsen in de oudere generatie. In groepjes zijn de leerlingen aan de slag gegaan met schetsen, werktekeningen, projectplannen en prototypes.

 

Jan Arentsz

Tijdens de eindpresentatie beoordeelde de jury de inspanningen op originaliteit, maakbaarheid, betaalbaarheid en de realiseerbaarheid op korte termijn. Hieruit kwam na uitvoerig beraad het team van het Jan Arentsz als winnaar naar voren. Sam en Justin presenteerden namens hun groep de “krabrollator”, een aangepaste rollator die dankzij beweeglijke wielen nog beter manoeuvreerbaar is in kleine ruimtes of op drukke plekken. Met hun prototype demonstreerden ze dat zijwaarts bewegen gemakkelijker werd en dat met de remhendel deze functie geactiveerd kan worden. Gewoon remmen en stabiel rechtdoor rijden blijft natuurlijk ook mogelijk. Hiermee lieten de leerlingen zien dat ze tegemoet komen aan de wens van de huidige en toekomstige generatie om mobiel te blijven. Deze prestatie werd beloond met een grote wisselbokaal en een bon om naar een escaperoom naar keuze te gaan. Ria Sluiter van de Stichting Technasium heeft nog een leuke verrassing voor hen. Zij mogen hun vondst nog eens presenteren op een landelijke bijeenkomst ter ere van 15 jaar technasia in Nederland. De prototypes van de finalisten blijven nog even staan in Het Slimste Huis Alkmaar, tussen alle andere slimme hulpmiddelen voor ouderen.

 

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op www.slimstehuisalkmaar.nl.

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer