Nieuws

De Noord-Hollandse Tuinbouwbattle – een bloeiend succes!

Over een paar weken start weer de eerste Tuinbouwbattle van het jaar. Benieuwd waarom basisscholen in de rij staan om deel te nemen aan dit bijzondere project? Wij spraken projectleider Martijn Grosmann van GreenPort Noord-Holland Noord over de interessante samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven.


tulpenkar in de klas

 

Van idee tot tulpenkar

Leerlingen van basisscholen staan vaak nauwelijks in contact met de arbeidsmarkt in hun regio. De Noord-Hollandse Tuinbouwbattle brengt daar verandering in en brengt de technologische bollensector juist laagdrempelig onder de aandacht. Kinderen in de laatste jaren van de basisschool krijgen inzicht in alle aspecten van de bollensector. Ze werken met levend plantmateriaal, passen nieuwe technologie toe en ontwikkelen een ondernemende houding. 

 

Martijn Grosmann, initiatiefnemer van de Tuinbouwbattle, legt uit hoe dit project ontstaan is: “Binnen GreenPort NHN willen we het bedrijfsleven met het onderwijs laten samenwerken, via allerlei thema’s. Zes jaar geleden alweer is het idee ontstaan om de bollensector van Noord-Holland beter in beeld te brengen bij kinderen op de basisschool. Zodoende ontwikkelden wij een teeltkar met ledverlichting die achterin de klas kan staan. Daaronder broeien de kinderen tulpenbollen uit, wel vierhonderd op één kar. We geven ook een bijpassend onderwijsprogramma mee, bijvoorbeeld over de biologie van de bol, over de sector en wat ledverlichting doet met planten. Ook kunnen de scholen een tulpenbedrijf bezoeken: dan staan er soms wel dertig miljoen tulpen te groeien die met behulp van robots worden geteeld. De tulpen die in de klas gekweekt worden, verkopen de kinderen tot slot zelf.”

 

Goed bewaard geheim

De Tuinbouwbattle is bedoeld om leerlingen een realistisch en positief beeld te geven van de technologie in de ogenschijnlijk conservatieve bollensector. Het leert kinderen met andere ogen te kijken naar deze sector. Martijn: “Er is veel werk in de bollensector en er zijn constant nieuwe mensen nodig, maar het is een vrij onbekende sector. Niemand weet hoe het er nou precies aan toe gaat en dat terwijl Nederland eigenlijk juist vooroploopt. Het is een goed bewaard geheim en daar moeten we vanaf! Het stigma en negatieve imago van de agrarische sector van koud, vies en hard werk en weinig innovatie en uitdaging vertekent het echte beeld. In werkelijkheid draait het om gezondheid, natuur, technologie en uitdagende banen vol innovatie.”

 

Op ontdekkingsreis

Martijn vertelt hoe de kinderen reageren op de tulpen: “Het is echt mooi om te zien hoe ze reageren op de kar achter in de klas die er een paar weken staat; de één kijkt naar de verlichting, de ander naar de plant en wat daarmee gedaan kan worden, weer een ander kijkt er commercieel naar. Er gebeurt iets in hun hoofd dat meer omvat dan de tulp: de onderzoekende houding van de leerling ontwaakt. Het zit ‘m erin dat het echt in de klas gebeurt. Kinderen kunnen al hun vragen stellen aan de tulpenboer die langskomt. Het is ondernemen op een vriendelijke, leuke manier.”

 

kinderen met de tulpenkar

 

Ontzorg de leerkracht

De kinderen zijn dus enthousiast, maar hoe is dit project voor de docenten? Martijn: “Het draait allemaal om techniek in de klas brengen maar de leerkracht ontzorgen. Bij de Tuinbouwbattle krijgt de klas een allesomvattend lesprogramma en hoeft de leerkracht zelf absoluut geen kennis van de bollensector te hebben. Het project is in die zin anders dan gebruikelijke basisschool activiteiten: wij komen met de kar in de klas, de klas hoeft nergens naar toe. De bollensector zelf financiert het project in samenwerking met haar partners, dus de prijs voor deelname voor scholen is nul.”

 

Een cruciaal moment

Waarom er gekozen is voor basisscholen, en bijvoorbeeld niet voor middelbare scholen, weet Martijn haarfijn uit te leggen: “Wij kiezen bewust voor basisscholen omdat er in het leven van een kind maar een paar momenten zijn waarin hij of zij keuzes maakt voor later. Eén daarvan is van basisschool naar middelbare school. Als je een goed beeld wilt meegeven van de sector moet je al in groep 8 in het hoofd van het kind zitten en bijna op instructieniveau met hem gewerkt hebben als het gaat om agrotechniek. Als je het op dat moment niet aanbiedt, vergeten kinderen ook later te kiezen voor deze sector.”

 

De Noord-Hollandse Tuinbouwbattle wordt georganiseerd door GreenPort NHN en mede mogelijk gemaakt door de Rabobank West -Friesland, Stimuflori, Provincie Noord-Holland en de KAVB.

 

Meer lezen over de Tuinbouw Battle of jouw klas alvast aanmelden voor volgend jaar? Klik dan hier

 

 

 

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer