Nieuws

Girlsday laat meisjes bèta, techniek en ICT van dichtbij ontdekken

Op donderdag 11 april 2019 vindt weer de jaarlijkse Girlsday plaats. Een initiatief van VHTO om meisjes kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Benieuwd waarom vorig jaar maar liefst 11.000 meisjes deelnamen en wat er te beleven valt?


Girlsday

 

Jong geleerd is oud gedaan

In Nederland kiezen meisjes in verhouding tot jongens nog steeds weinig voor de richtingen bèta, techniek en ICT. Om een voorbeeld te noemen: van alle werknemers in een technisch beroep was in 2017 maar 13% vrouw (Monitor Techniekpact). Na de basisschool gaan leerlingen naar het voortgezet onderwijs, waar zij vervolgens kiezen voor een profiel. Vervolgopleidingen stellen specifieke profielen als ingangseis, waardoor al op jonge leeftijd de profielkeuze zeer bepalend is voor de verdere loopbaan.

 

Van harte welkom                                                                                                                           

VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek) wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is één van hun activiteiten waarin meisjes kennismaken met bèta, techniek en ICT. Tal van bedrijven en afdelingen openen hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ze mogen rondkijken, kennismaken met (vrouwelijke) bèta/technische professionals én zelf aan de slag met interessante activiteiten.Dit geeft ze de kans zich breed te oriënteren op hun toekomstmogelijkheden enkennis te maken met de dagelijkse beroepspraktijk. Omgekeerd laten bedrijven door hun deelname nadrukkelijk weten dat meisjes in deze sector meer dan welkom zijn.

 

Van theatertechnicus tot gamedeveloper 

Vorig jaar was Girlsday al een groot succes: ruim 11.000 meisjes gingen langs bij 350 bedrijven. De meisjes maakten kennis met de oneindige mogelijkheden binnen deze onontdekte sectoren. Zo waren zij bijvoorbeeld voor een dag theatertechnicus, zetten ze een Formule 1-wagen in elkaar, maakten ze games en voerden zij vluchtsimulaties uit. Ook dit jaar koppelt VHTO weer klassen aan diverse bedrijven, speciaal afgesteld op de behoeften en interesses per klas.

 

Ben je enthousiast geworden? Lees hier meer over Girlsday of meld jouw klas snel aan!

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer