Nieuws

Ontdekkingsreizigers verkennen de 7 werelden van techniek

De veelzijdige technische wereld kan verdeeld worden in 7 gebieden. Om kinderen kennis te laten maken met deze 7 werelden is er een lesprogramma ontwikkeld waarin zij samen met kartonnen ontdekkingsreizigers op zoek gaan naar de techniek bij verschillende bedrijven en organisaties. Ga je mee op reis?


ontdekkingsreizigers onderweg

 

Techniek is overal

Jolien Duin, werkzaam in het basisonderwijs, is medeoprichtster van een aantal PET-events in Noord-Holland. Zij werkte het idee met de ontdekkingsreizigers uit en doet nu als proef enkele bedrijfsbezoeken. “Het idee is dat leerlingen bedrijven gaan bezoeken en zien welke technieken er aanwezig zijn,” zegt Jolien. Ook ontdekken de reizigers in welke van de zeven werelden van techniek het bedrijf thuishoort. De leerlingen leggen het bezoek op beeld vast en laten de kartonnen pop daarin een prominente rol spelen. Bij terugkomst geven de leerlingen een presentatie aan de rest van de klas. Er wordt daarnaast ook iemand van het bedrijf uitgenodigd om te komen luisteren naar de presentaties, wat weer zorgt voor extra interactie.

 

Jolien: “Kinderen leren hierdoor dat overal techniek in zit. Je kunt niet verwachten dat ze dat zomaar bedenken, je moet ze daar echt op wijzen. Dat kan heel goed met de 7 werelden van techniek. Er zijn 7 technische werkvelden, elk uitgebeeld door een poppetje. Deze poppen nemen we op A3-formaat mee tijdens de bedrijfsbezoeken. Dit maakt de hele beleving wat spannender en leuker voor de kinderen, waardoor ze het ook eerder onthouden. Ze geven de poppen zelfs een naam en houden deze als aandenken in de klas.”

 

Een groter geheel

Jolien vertelt over de gedachte achter het idee van het lesprogramma: “Een PET-event moet geen op zichzelf staande activiteit zijn. Het nieuwe programma is een manier om aan de PET-evenementen iets toe te voegen. Eén algemeen PET-evenement zou na afloop snel uit de gedachte van een kind kunnen verdwijnen. Als je er een groter project omheen bouwt blijft het beter hanger. Uiteindelijk hoop je dat kinderen positief terugdenken aan techniekprojecten en dat zij die richting interessant gaan vinden wanneer ze een studie- of beroepskeuze gaan maken.”

 

bedrijfsbezoek

 

Waarom nu

Jolien: “Gemeente Zaanstad wilde iets verbindends bedenken, waardoor we nu de ruimte kregen om het lesprogramma te gaan ontwikkelen. Het komt goed uit dat ik inmiddels zowel contacten binnen het bedrijfsleven als binnen het onderwijs heb. Daardoor weet ik waar op te letten, bijvoorbeeld dat het niet te belastend is voor de docenten.”

 

Op bezoek bij Albert Heijn

Onlangs heeft het eerste bedrijfsbezoek plaatsgevonden. Jolien: “Met basisschool De Golfbreker uit Koog aan de Zaan gingen we naar het distributiecentrum van Albert Heijn, een plek waar kinderen normaal gesproken nooit komen. Natuurlijk moesten de kinderen wat wennen aan het stellen van vragen, maar het is ook goed dat ze dat op deze manier leren. Het was een erg geslaagde eerste ervaring!”

 

Het lesprogramma is nu nog een pilot die wordt uitgevoerd voor PET Zaanstad, maar wordt uiteindelijk ook naar andere scholen en gebieden doorgezet. Als het zover is dat meer scholen zich kunnen aanmelden, vermelden we dat in de nieuwsbrief. Meld je dus vooral aan voor de PET-events nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer