Nieuws

Techniek Uitmarkt 2019 – Zo inspirerend kan techniek zijn!

Op 6 februari was de business lounge van het AZ AFAS-stadion in Alkmaar omgetoverd tot alweer de tweede editie van de Techniek Uitmarkt. Een zeer geslaagde middag met maar liefst 450 docenten en schoolleiders van het basisonderwijs en meer dan 25 informatiestands en workshops.


Techniek Uitmarkt

 

Op de Techniek Uitmarkt waren weer alle ingrediënten aanwezig voor een inspirerende middag over wetenschap en techniek. Met diverse workshops, informatiestands en demonstraties konden docenten ontdekken hoe zij leerlingen kennis kunnen laten maken met techniek. 

 

De banen van morgen

En dat komt goed uit, want goed techniekonderwijs is hard nodig. Als we slimme technici willen hebben voor de banen van morgen, zullen we kinderen al vroeg moeten laten kennismaken met techniek. De leraren op de Techniek Uitmarkt waren het hier roerend mee eens. Een veel gehoorde reactie: “Het is de toekomst. Ik heb begrepen dat er heel veel vraag is naar kinderen die de techniek in gaan en dat dat nu nog niet het geval is. En we willen als land toch ook verder.”

 

Maakkunde

Om kinderen enthousiast te krijgen voor techniek, moeten leerkrachten dat eerst worden. Daarom waren er diverse organisaties aanwezig om hun aanpak en lespakketten te demonstreren. Eén daarvan was bijvoorbeeld NEMO, zij gaven een workshop over Maakkunde– een leuke lesmethode over onderzoekend leren. Met behulp van de ontwerpcyclus (verken, ontwerp, maak, test en verbeter) staken docenten de handen uit de mouwen en bouwden zij een lampje met eenvoudige ingrediënten.

 

Techniek Uitmarkt

 

Samen ontdekken

De bedoeling van de workshop was de leraren mee te geven dat zij zelf dus geen groot budget of diepgaande kennis over techniek en wetenschap hoeven te hebben, maar dat het juist gaat om het samen ontdekken. Dit was dan ook de tip die veel standhouders gaven aan docenten die met techniek aan de slag willen: “Niet bang zijn, gewoon doen! Start een project en laat het over je heen komen, door het te doen leer je het.”

 

We waren dan ook erg blij om te horen hoe de leerkrachten en schoolleiders deze middag hebben ervaren. Een greep uit de reacties: “Het was erg leuk om nieuwe inspiratie op te doen!” en “We gaan dit nu zeker toepassen in de klas!”

 

Kon jij dit jaar niet aanwezig zijn maar ben je benieuwd welke aanbieders van technieklessen er aanwezig waren? Neem hier een kijkje en start binnenkort zelf met één van de leuke challenges of lespakketten in jouw klas!

 

Volg ons ook op Facebook– de komende weken plaatsen we veel leuke filmpjes met terugblikken, reacties en tips op de Techniek Uitmarkt!

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer