Onderwijs

Voor docenten - Rol in de klas

Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen beroepsbeelden en sluiten ze bepaalde beroepen voor zichzelf uit. Het is dus belangrijk dat leerlingen en studenten een realistisch en aantrekkelijk beeld krijgen van (werken in) de techniek. De rol van de leerkracht is daarbij van groot belang.


 

Hoe begin je met wetenschap en techniek op de basisschool?

Techniek is belangrijk op zowel de basisschool als in het voortgezet onderwijs omdat het in alle aspecten van ons dagelijks leven terugkomt. Het helpt kinderen (en volwassenen!) te begrijpen wat er om hun heen gebeurt. Wetenschap & Techniek in de klas is niet moeilijk, het kan al met huis-tuin-en-keukenmiddelen. Rolf Hut is ingenieur-docent aan de TU Delft, hij geeft in deze video zijn drie tips voor het starten met W&T op de basisschool.

 

Aansprekend W&T-onderwijs

De verbreding van hun beroepsbeeld van techniek helpt leerkrachten om hun Wetenschap & Techniek-onderwijs aansprekender en meer betekenisvol te maken voor jongens én meisjes. Aangezien jonge kinderen nu worden opgeleid en zij naar alle waarschijnlijkheid later een baan zullen bekleden die nu nog niet bestaat, zal het beroepsbeeld nooit compleet zijn. Maar als leerkracht kun je er in ieder geval voor zorgen dat je weet welke beroepen actueel en in opkomst zijn.

Het beroepsbeeld van techniek en wetenschap is ook te verbreden via bedrijfsbezoeken en gastlessen.

 

Nationale beroepengids

Snel inzicht in de grote hoeveelheid beroepen? Kijk rond in de Nationale Beroepengids. Selecteer een branche en zie welke beroepen actueel zijn. De Nationale Beroepengid biedt informatie over beroepen en alles wat met beroepen te maken heeft zoals opleidingen, salaris, werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

Over Techportal

Techportal ontsluit informatie voor leerkrachten, schoolbestuurders, ondernemers en ouders over het versterken van het technisch (beroeps)onderwijs en activiteiten met een contextrijke leeromgeving. Via het Doeprogramma stimuleren wij samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio om de doelstellingen van het Techniekpact 2020 te realiseren.

Copyright © 2018 techportal.nl. All rights reserved. - Disclaimer