2300 Leerlingen bezoeken PET Zaanstad
apr. 07, 2022
ZAANSTAD - Een groot distributiecentrum was dit jaar het decor van PET Zaanstad. Terwijl verderop in de grote hal de bedrijvigheid gewoon door ging, beleefden leerlingen van groep 7 in workshops techniek en technologie. Over contextrijk onderwijs gesproken!

Er waren dit jaar 25 stands die de 7 Werelden van Techniek vertegenwoordigen. Allerlei technieken en vakgebieden passeerden de revue. Van solderen en tekenen tot logiestiek. En van metaal- en houtbewerking, zorgtechnologie tot mediatechniek. Ook was er dit jaar een W&T Cafe Live. Leerkrachten lieten zich hier inspireren en informerem over de mogelijkheden die er zijn om in de klas laagdrempelig met techniek bezig te zijn.   

Na een afgelaste editie (2020) en een online editie (2021) kon het event nu weer live vormgegeven worden. Stichting Agora, Stichting Zaan Primair, Sterk Techniek Onderwijs Zaanstreek en Jolien T&O tekende voor de organisatie. Het was een klus, maar de beloning was groot want wat een enthousiasme werd er gevoeld en blije gezichten gezien daar in Zaandam! Het doel van het event is leerlingen en leraren te laten ervaren hoe leuk, spannend, uitdagend, stoer, makkelijk techniek en wetenschap zijn.

En dat is het echt voor iedereen.


Vrij kiezen

Een doe-event zonder verplichte onderdelen, maar juist vrij rondkijken, ervaring opdoen en je eigen talent ontdekken. Voor sommige leraren wellicht een avontuur, want hoe gaan de leerlingen zich gedragen? En wat hebben zij zich goed gedragen! Het was een heerlijk feestje.


Netwerk Techlands

Vertegenwoordigers uit Zaanse bedrijven hebben kunnen ervaren wat het event inhoudt. Samenwerkingsverband Techlands organiseerde een inspirerende netwerkbijeenkomst wat afsloot met een bezoek op de eventvloer, tussen de toekomstige generatie werknemers die een aanstekelijk enthousiasme uitstraalde. De reacties vanuit de bedrijven waren zonder uitzondering positief.


Provinciebrede aanpak

PET Zaanstad is onderdeel van een groter, provinciaal netwerk van initiatieven om door samenwerking van overheid, onderwijs en bedrijfsleven de “7 Werelden van Techniek” onder de aandacht te brengen en samen contextrijk onderwijs vorm te geven. De beschreven werelden zijn een startpunt om met kinderen en jongeren het gesprek te beginnen over hun toekomst en mogelijkheden.

Deel dit nieuwsbericht

Share by: