VMBO Carrousel 9

Voedseltechnologie

Mensen moeten elke dag eten. Je staat er misschien niet bij stil, maar de meeste producten die je koopt in winkels en restaurants komen niet kant-en-klaar uit de natuur. Deze worden gemaakt in levensmiddelenbedrijven. Die bedrijven zorgen ervoor dat klanten een ruime keus kunnen maken, bijvoorbeeld op basis van prijs, smaak, gezondheid of duurzaamheid. De voedingswereld is daarom een veelzijdige wereld. 


De voedingssector is een grote branche met meer dan vijfduizend bedrijven en daarmee erg belangrijk voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Er werken duizenden mensen in deze sector, in de Noord-Hollandse voedingsmiddelenindustrie al meer dan 15.000 mensen. Deze branche is zeer divers, er zijn kleine bedrijven van twee of drie medewerkers, maar ook zeer grote met meer dan duizend werknemers. Alle sectoren zijn ruim vertegenwoordigd in onze regio.


Werken met voeding betekent dat je bezig bent met het maken, bedenken, verbeteren en controleren van voedingsmiddelen of het informeren over voeding. Je produceert bijvoorbeeld cacaopoeder, controleert de kwaliteit van gerst en hop voor een bierbrouwerij, bedenkt een nieuw maaltijdcomponent of helpt een consument bij het maken van een gezondere keuze. Het gaat natuurlijk niet alleen om de productie van voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen moeten ook worden verkocht (in supermarkten, winkels en restaurants) en consumenten willen graag informatie hebben over de invloed van voedingsmiddelen op gezondheid en duurzaamheid. Voorlichting over voedingsmiddelen is daarom erg belangrijk.


Het docentenboekje hiernaast kun je downloaden voor nog meer informatie.

Voor wie?

Alle leerlingen met interesse voor de voedselsector.

Doel

Kennismaken met duurzame technieken rond voedselverwerking.


In de wereld van Voeding & Natuur is de grote uitdaging om de steeds groeiende wereldbevolking van genoeg en gezond voedsel te blijven voorzien. Én tegelijkertijd te zorgen dat het in balans met de natuur gebeurt.

Welke stappen zijn er?

Elke carrousel bestaat uit meerdere stappen. De eerste stap is een oriëntatie. Dit kan op school worden gedaan door de docent. De tweede stap is een kennismaking bij een opleidingsbedrijf. De derde stap is een bezoek aan een MBO-vervolgopleiding.


Voor de leerlingen die na het doorlopen van deze stappen nog steeds geinteresseerd zijn, kan de docent een afspraak maken om een bedrijfsbezoek in te plannen. In deze laatste stap maken de leerlingen het beste kennis met de praktijk.

01 oriëntatie

opdracht op de
eigen school

Laat in de klas je leerlingen kennismaken met smaak, voeding en gezondheid. Sil de Weerd, oud student van Clusius College komt graag langs om smaaklessen of levensmiddelentechnieklessen te verzorgen. Digitaal kan deze les ook worden verzorgd. Boek een les met Sil.


Ben je enthousiast geworden. Dan kun je al beginnen met het downloaden van het leerlingenboekje hieronder.

02 kennismaking

bezoek opleidingsbedrijf

Wil je weten hoe een fabriek werkt die bijvoorbeeld melk op grote schaal verwerkt? Wil je weten hoe die processen gaan? Kom dan langs bij FPTC in Zaandam, een onderdeel van Regio College. Neem contact op met Saskia Hovinga.

Aanmelden

03 verdieping

bezoek MBO vervolgopleiding

Kom in Alkmaar langs met je leerlingen en maak kennis met onze prachtige Creative Food Center en voer diverse onderzoekjes uit om maak een heerlijke bitterbal.


Activiteiten: 

  • Rondleiding door de Foodhal
  • Uitleg over en ervaren hoe het is om met verschillende materialen en gereedschappen te werken (o.a. pH-meter, refractiemeter, autoclaaf, verpakkingslijn, pneumatiek)
  • Zelf aan de slag met het bereiden van een voedingsmiddel, het bepalen van de kwaliteit of het verpakken van levensmiddelen


Geschikt voor 15-20 leerlingen en de docent.

Aanmelden

04   interesse

bezoek een echt

bedrijf

Voedingsbedrijven stellen niet vaak de deur open voor vmbo-groepen, omdat de fabrieksvloer te gevaarlijk is. Toch zijn er bedrijven ingericht voor bezoek: Tony’sChocolonely, Cono, NMK Esbaco. Wij ondersteunen graag in het organiseren van een excursie. Een interview met een stagiaire of oud-student van de opleiding is ook mogelijk.


Max aantal leerlingen dat tegelijk deel kan nemen aan een activiteit: 15

Meer weten?

Meer weten over de vmbo carrousels? Wil je als bedrijf opdrachten verzorgen of met jouw vmbo-school ook aansluiten? Neem contact op met projectmanager Nancy Boterblom - Groot.


Terug naar het overzicht met alle VMBO carrousels

Share by: