Primeur voor Gooise Techniekdagen
mrt. 11, 2020
BUSSUM - Gooise vmbo’ers snuffelen aan werken in de techniek; ’Een zorgrobot programmeren? Dat is helemaal niet zo moeilijk!’ Voor het eerst maakten de leerlingen ook kennis met podiumtechniek en mediatechnologie.
Bron: Gooi en Eemlander

Robin oogt vriendelijk met haar ronde ogen, geruststellende glimlach, roze accenten op haar witte outfit. Robin is zorgrobot en vandaag wordt ze steeds opnieuw geprogrammeerd door Gooise vmbo’ers, allen deelnemers aan de Techniekdagen in Bussum.
,,Programmeren? Dat leek me saai! Maar het is helemaal niet zo moeilijk!’’,,Ik vond het best leuk! Ik ga zorg en welzijn doen, dus dat komt mooi uit.’’ Sennah, Rosalie, Sjors en Tess (leerlingen van het Hilfertsheem College in Hilversum) hebben zojuist de workshop van Edumeijsch gevolgd, een bedrijf dat lesmateriaal ontwikkelt voor het zorg en welzijn onderwijs op het vmbo. In twintig minuten hebben ze geleerd hoe je Robin naar links kunt laten kijken, en naar rechts, hoe ze haar hoofd kan knikken en kan zwaaien. Het is een eerste voorzichtige kennismaking met deze zorgrobot, waar nu in de praktijk al volop mee wordt gewerkt. ,,Denk bijvoorbeeld aan
ondersteuning bij de dagbesteding voor ouderen’’, vertelt Yolanda Schrijver. van Edumeijsch. Ze merkt dat er nog maar heel weinig kennis binnen het onderwijs is over deze technologische ontwikkeling. Met workshops en gastlessen probeert ze daar verandering in te brengen.

Podiumtechniek

Het programmeren van Robin is een van de veertien workshops waar de leerlingen tijdens dit vierdaagse evenement aan kunnen meedoen. Verspreid door het pand van Bouwmensen Gooi en Vechtstreek in Bussum staan stands van verschillende bedrijven en opleidingen. Uiteraard is het Opleidings Bedrijf Metaal vertegenwoordigd, net als Installatie Mensen Gooi en Vechtstreek, Bouwend Nederland en het autobedrijf Pon Dealer Groep. Nieuw dit jaar was een workshops van Show Rental, een Hilversums bedrijf dat audiovisuele ondersteuning verzorgt tijdens onder meer congressen, seminars, vergaderingen en feesten. Guido van Doorn: ,,Wij noemen onszelf ontzorgers; wij nemen de zorg om de techniek uit handen zodat de klant gewoon kan genieten van een mooi evenement.’’ Die techniek, die zit ’m in geluid, licht, beeld. Podiumtechniek dus.

Mediatechnologie

Nog een primeur tijdens deze editie van de Techniekdagen: vertegenwoordigers van de educatieve afdeling van Beeld en Geluid in Hilversum. De stand is een droom voor creativelingen. Er liggen kleurtjes, stickers, scharen; allemaal bedoeld voor het fabriceren van je eigen ’gifje’, een kort, grafisch filmpje. Kinderen die deze workshop volgen, kiezen een bestaand, uitgeprint zwartwit-beeld, passen het iets aan, scannen het vervolgens in en zien hun zelf gefabriceerde gifje een fractie later op hun mobiel binnenkomen. ,,Gifjes zijn net als emoji’s niet meer weg te denken uit het taalgebruik van jongeren. Het kan heel verrijkend zijn, maar ook verwarrend’’, vertelt Dominique Noordhuis, onderwijsprofessional bij Beeld en Geluid.

Techniek is heel breed

Zelf verf maken van behangplaksel of bloem (chemisch fysisch analist, MBO Utrecht); een eigen webpagina bouwen (ICT Campus Hilversum); een houten constructie bouwen zonder schroeven, spijkers en lijm (MBO College Hilversum); leer bewerken en schoenmaken (Dutch Shoe Acadamy Utrecht); het is slechts een greep uit het aanbod op deze vijfde editie van de Techniekdagen.
Hoe kort de kennismaking van de vmbo’ers met de techniek deze ochtend ook is - in totaal zijn ze anderhalf uur aanwezig bij Bouwmensen en doen ze mee aan vier verschillende workshops - de resultaten zijn er, stelt Mirjam Wets, decaan van het Hilfertsheem College, en een van de drijvende krachten achter de Techniekdagen. ,,We doen dit nu vijf jaar en we zien dat het aantal leerlingen dat voor een technisch profiel kiest toeneemt. Bij ons zijn dat de richtingen Bouwen, Wonen & Interieur en Produceren Installeren & Energie. Het leuke is dat je hier zo goed kunt ervaren hoe breed ’techniek’ eigenlijk is, dat het dwars door alle vakgebieden heen gaat, dat het voor zowel jongens als voor meisjes interessant is. En de opzet van dit evenement spreekt erg aan: even een korte uitleg, en dan gewoon lekker aan de slag gaan. Dat werkt!’’

Sterk Techniek Onderwijs

Het event Techniekdagen (nog tot en met 6 maart) is een onderdeel van Sterk Techniekonderwijs in de regio Gooi en Vechtstreek, een door de overheid financieel gesteund initiatief met de focus op een betere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Er doen dit jaar 1100 leerlingen aan mee, afkomstig van acht verschillende vmbo’s in de regio.

Deel dit nieuwsbericht

Share by: