Voor leerkrachten en docenten zijn er verschillende mogelijkheden tot bijscholing en professionalisering: Om breder kennis en ervaring op te doen of juist om kennis te verdiepen. Van workshops tot hbo-opleiding en van webinar tot masterclass. 
Voor leerkrachten en docenten die zich willen richten op wetenschap en technologie zijn er verschillende trajecten te bewandelen. Dat kan onder meer bij de  Pabo InHolland en Hogeschool Ipabo. Maar ook bij Jet-Net, Science Centre Nemo en technische vmbo's en opleidingsbedrijven als Tetrix, Installatiewerk, Espeq en Bouwmensen. 
Verrijk je kennis en vaardigheid. Krijg meer gevoel en affiniteit met hedendaagse techniek, actuele beroepsbeelden en vertaal dit naar contextrijk onderwijs. 


Tijd Maken

Met dit nieuwe programma van Wim van Bokhorst krijg je als leerkracht inzicht in de zaken die jouw agenda dicteren. Wat moet wel? Wat hoeft niet? Pak de regie over hoe jij je dag wilt indelen met boeiend en actueel onderwijs. 


Tijdens de training creëren we samen ruimte in je hoofd en je agenda. Dat kan op verschillende manieren. Van kritisch kijken naar wat methodemakers voorschotelen tot anders omgaan met uren voor lezen, schrijven en rekenen. We kijken wat je zelf aan kunt pakken en waar je kunt leren van andere. Informeer vrijblijvend.


Lees meer / contact met trainer

Maak van techniek een feestje

Met dit inspiratie- en trainingsprogramma leren leerkrachten van de basisschool een eigen W&T-programma samen te stellen of een bestaand programma verder uit te bouwen en te borgen. Zo maak je een programma dat aansluit op het onderwijsprogramma van de school. Van een eenvoudige techniekles tot schoolbrede leerlijn. Alles is mogelijk, zolang de activiteiten maar passen bij jouw thema's en activiteiten.


Het trainingsprogramma is:

  • Efficient: Geen extra technieklessen in de klas, maar techniek combineren met andere vakken en thema's.
  • Laagdrempelig: Direct aan de slag met bestaand lesmateriaal en jouw lessen aanvullen met W&T.
  • Praktisch: Nieuwe kennis meteen toepassen in de klas. Leerlingen gaan aan de slag.
  • Toekomstgericht: De inhoud haakt aan bij O&O leren, de 7 Werelden van Techniek  en 21st century skills.


Lees meer / contact met de trainers

Overzicht aanbod opleidingen en workshops

Post-hbo opleiding: Specialist Toekomstgericht Onderwijs

Ben jij die leraar bij wie kinderen en collega’s als eerste aankloppen als ze vragen hebben over onderzoekend leren? Word je gewaardeerd om jouw innovatieve ideeën over onderwijs en heb je affiniteit met digitale middelen? Na afronding van deze post-hbo-opleiding Specialist Toekomstgericht Onderwijs ben je erkend specialist in het onderwijs van vandaag en morgen.

Opleiding: Coördinator Wetenschap en Technologie

Tijdens deze opleiding wordt de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren geïntroduceerd aan de hand van voorbeeldlessen en vervolgens uitgediept. Ook worden de doorlopende leerlijnen behandeld en samenhang met de andere vakken. Daarnaast is er veel aandacht voor het betrekken en begeleiden van collega's bij onderzoekend en ontwerpend leren. Je ontwerpt onder meer een vakoverstijgend project en organiseert een excursie in het kader van omgevingsonderwijs. Gedurende de opleiding ontwerp je een doorlopende leerlijn voor jouw school en als afsluiting werk je aan een eindopdracht. Afhankelijk van de behoefte van jouw school kan dit bijvoorbeeld een visiestuk of beleidsplan zijn

Masterclasses, cursussen, conferenties en meer

Bètadocenten en TOA's in het voortgezet onderwijs (havo en vwo) kunnen gebruik maken van het aanbod van de Bètapartners. De Bètapartners Academie is een initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool InHolland, Hogeschool van Amsterdam en de Universiteiten van Amsterdam. Het aanbod bestaat uit conferenties, cursussen, masterclasses bij bedrijven, vakbijeenkomsten, vo-ho aansluitingsbijeenkomsten en workshops. Ook is er een groot aanbod aan lesbrieven, leskisten, sciencelabs en online lessen. Daarmee kunnen docenten en TOA's hun kennis verrijken, het lesprogramma invullen of leerlingen met een groot enthousiasme voor een specifiek vak extra diepgang aanbieden.

Trainingsessesies, teamscholing en inspiratie

Nieuwsgierigheid aanwakkeren, daarom draait het bij NEMO. Wij laten zien hoe kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs leren over wetenschap en technologie. Hierbij gaan we uit van de methodiek van het onderzoekend en ontwerpend leren. NEMO maakt (natuur)wetenschap en technologie boeiend en begrijpelijk voor iedereen. Ook voor leerkrachten zonder bèta-achtergrond. 

Meer weten over Maakkunde, Ruimtevaart in de klasen nascholing?


Share by: