Techlands biedt leerlingen professioneel netwerk voor toekomstbestendige baan
feb. 18, 2021
Uw aangepaste HTML hier toevoegen
Zaanstad - Een nieuwe samenwerking in Zaanstreek-Waterland. Onder de naam Techlands worden leerlingen hier ondergedompeld in de praktijk van gerenommeerde bedrijven. 

De Zaanstreek: een regio met meer dan 300 jaar industriële geschiedenis. Sinds kort begint hier een nieuw hoofdstuk met Techlands: een campusconcept voor technische opleidingen, stageplekken, gastlessen, bedrijfsbezoeken, brainstorms en innovatie. Kortom, contextrijk leren in de praktijk van de grote technische bedrijven die deze regio rijk is. 

Gerenommeerde namen hebben zich aan Techlands verbonden, zoals Verkade, Olam Cacao, Cargill en Forbo. Vaak multinationals, die in Zaanstreek-Waterland op hun beurt weer een enorm netwerk van toeleverende technische bedrijven om zich heen hebben, met name voor installatietechniek, machinebouw en -onderhoud. Onder de vlag van Techlands werken ze nauw samen met regionale scholen en innovatiecentra. Alles om leerlingen de beste leerervaring te bieden in techniek. 

Fantastisch netwerk
Voor projectleider Noor Hulskamp komt een droom uit om in Zaanstreek-Waterland een techniek-brede leeromgeving neer te zetten: “We zorgen niet alleen voor een doorlopende leerlijn, de bedrijven bieden ook een fantastisch netwerk voor technici. Dit alles zorgt voor een ongelofelijk professioneel en gevarieerd aanbod. Doel is dat zoveel mogelijk technici een vervolgopleiding of praktijkstage via Techlands volgen, zodat er voldoende goed opgeleide technici zijn voor de regionale bedrijven.”

Het aanbod van de deelnemende bedrijven en opleiders leent zich voor echte cross-over opleidingen, zoals robotica, smart building en zorgtechniek. Verbindingen tussen verschillende disciplines worden hier mogelijk en misschien ontstaat hierdoor straks weer nieuwe bedrijvigheid. Noor Hulskamp legt uit dat Techlands de hele keten wil bedienen: “We zijn er voor leerlingen van basisschool groep 7 en vmbo tot technici van 65 die nog willen bij- of omscholen. En we hebben een heel breed en gevarieerd aanbod. Voor leerlingen is er bijvoorbeeld een techniek-escaperoom, maar ze kunnen ook experimenteren met robotica, domotica en procestechniek.”

Geavanceerde faciliteiten
Techlands wil het onderwijs meer modulair en flexibel maken en met gecertificeerde opleidingsmodellen ook een leven-lang-leren faciliteren. Voor leerlingen is er een programma waarmee ze zich via de 7 werelden van techniek uitgebreid kunnen oriënteren op mbo-vervolgonderwijs. Daarvoor zijn nu al geavanceerde faciliteiten beschikbaar zoals via Tetrix Techniek, IW Noord-Holland, Bouwmensen KZW, Foodproces Tech Campus en het Fieldlab Robotica. Binnenkort start Techlands ook met de bouw van een nieuwe locatie om contextrijk onderwijs een eigen, zichtbare plek te geven. 

“Daarnaast willen we stimuleren dat scholen en leerlingen veel meer met al die bedrijven samenwerken aan innovatie. Zo ontstaan er innovatieve hubs, waar volop wordt gebrainstormd en nieuwe concepten worden uitgedacht. Het Fieldlab Robotica is daar al een mooi voorbeeld van. En op die manier is hebben we nu ook een goede samenwerking met TechValley Alkmaar, gericht op de maakindustrie.” 

Over Techlands

Techlands startte in 2019 onder de naam Zaancampus en wil meer mensen aan een toekomstbestendige baan helpen. Dus richt de samenwerking zich op jongeren, zij-instromers en medewerkers die al in de techniek werken. Zij krijgen opleiding en bijscholing voor de huidige en toekomstige beroepen binnen de regionale foodproces-bedrijven, de maakindustrie, de elektro- en installatiebranche en de bouw. In 2019 volgden 1.900 mensen een opleiding gevolgd die valt binnen Techlands. Tegen 2025 moeten dit er al 2.400 zijn. En dat is hard nodig, want de vraag naar technici overstijgt in Zaanstreek-Waterland nog steeds de vraag ruimschoots.


Deel dit nieuwsbericht

Share by: