Junior IOT lanceert programma's solderen en programmeren
jan. 27, 2021
ALKMAAR - Het ligt in elkaars verlengde: elektronica solderen en programmeren. Marco van Schagen van Junior IOT biedt deze lespakketten aan, zowel in de klas als online. “De ervaring dat kinderen iets maken wat ook direct werkt, maakt deze technieklessen zo inspirerend,” zegt Marco. Op 11 februari is er van 15.00 - 17.00 uur een online W&T Cafe waarin hij dieper ingaat op beide programma’s (meer info volgt snel). 
Vanuit zijn technologiewerkplaats maakt Marco van Schagen het voor jongeren van 7 tot 17 jaar mogelijk om de technologie van vandaag te ervaren. Vanwege de coronamaatregelen is de stoere werkplaats naast Hal25 achter het Alkmaarse evenemententerrein nu even niet te bezoeken, maar de lespakketten solderen en programmeren komen gewoon naar de klas toe. 

Elektronica solderen
Per groep van 15 tot 30 leerlingen kan in een gewoon leslokaal een ‘werkplaats’ worden ingericht met een set van elektronica-onderdelen. Een lab-kist voorziet in vijftien soldeer-werkplekken. Zo kunnen schema’s worden gebouwd op het breadboard en kan worden begonnen met Arduino programmeren. Er zijn verschillende sets voor de basisschool, vmbo, vo, technasium en mbo. Als leerkracht hoef je geen expert te zijn en je kunt de les gewoon zelf geven, Marco heeft daarvoor een eenvoudige uitleg beschikbaar. Vanzelfsprekend kan hij ook in de klas komen, of een lessenserie aanpassen. 

Arduino lessen op de basisschool
Marco werkt bij Junior IOT al een paar jaar met verschillende Arduino opdrachten. Met dit programmeerbordje bouwen de juniors verschillende projecten, via heldere labs en lessen. De projecten variëren van knipperlichtjes tot een zelfbouw robotarm en lasergame battles. Marco heeft de ervaring dat de Arduino al op de basisschool een perfect startpunt is voor het leren programmeren. Het inspireert enorm als je programmeerwerk niet alleen in de computer iets doet maar ook iets daarbuiten aanstuurt. Het eerste knipperlichtje maakt veel indruk! Er kan met Arduino snel worden doorgestart, naar bijvoorbeeld elektronica, mechatronica en robotica.

Marco helpt ook bij de keuze van de Arduino projecten; deze hangt onder meer van het budget, de toepassing en de leerlingen. Daarbij geeft Marco zelf ook les, bijvoorbeeld aan groep 5, 6, 7 en 8. Er is heel veel mogelijk, van kennismaken met techniek tot grotere programmeeropdrachten. Nieuwsgierig en meer weten? Kijk voor het overzicht op jaarprogramma.

Deel dit nieuwsbericht

Share by: