LOB-activiteiten in Zuid-Kennemerland
Lijst van diensten
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Techlab Velsen
Workshops door Technisch College Velsen
In het TechLab maken de leerlingen kennis met techniek en technologie in
het algemeen. Ze krijgen meer inzicht in de technische profielen die het technisch College Velsen biedt door een korte voorlichting met filmpje en een workshop. Vervolgens maken de leerlingen een keuze uit twee activiteiten. Deze activiteiten
hebben een duidelijke relatie met een technisch profiel. Dankzij deze leuke ervaringen kunnen leerlingen beter tot een profielkeuze komen.
WANNEER: Een dagdeel, in overleg.
DEELNEMERS: In overleg.
WAAR: Technisch College Velsen.
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Girls' Day
Workshops, voorlichting en bedrijfsbezoek door VHTO
Girls’ Day laat meisjes tussen de 10 en 15 jaar de wereld van bèta, techniek en IT ontdekken en van dichtbij beleven. Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-opleidingen en -bedrijven hun deuren speciaal voor meisjes. Tijdens Girls’ Day nemen meiden deel aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke studenten en medewerkers en leren meer over bèta/technische opleidingen en werkzaamheden.
WAAR: Bedrijven in de regio IJmond
WANNEER: April 2024
DEELNEMERS: In overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs Girls' Day
Workshops en bedrijfsbezoek door Nova Smart Girls
Tijdens Girls’ Day ontvangen de Nova Smart Girls (meiden die een technische opleiding volgen bij Nova College) meisjes van klas 2 van het voortgezet onderwijs. De meisjes gaan op bedrijfsbezoek bij Techport-bedrijven, volgen workshops, maken kennis met de Nova Smart Girls en leren meer over bèta/technische werkzaamheden en welke opleiding daarbij past.
WAAR: Nova College Campus Beverwijk
WANNEER; Maart/april 2024
DEELNEMERS: Hele klas of groepsgrootte in overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Tech Your Talent
Bedrijfsexcursies door Techport
Tijdens Tech Your Talent on Tour in de IJmond gaan leerlingen op bedrijfsbezoek om technologie in het echt te beleven. En ze maken kennis met de 7 werelden van techniek door middel van 3 voorbereidende lessen in aanloop naar het bedrijfsbezoek en 1 reflecterende les na afloop.
WAAR: Diverse bedrijven in IJmond
WANNEER: Oktober
DEELNEMERS: Hele klas of in overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Tech Your Talent
Workshops en rondleiding door 3DMZ
De technische vmbo-scholen en bedrijven uit de regio geven bij de 3D
Makers Zone een gastles/workshop. Leerlingen gaan aan de slag met
verschillende technieken en krijgen zo een goed beeld van de rol van techniek in onze samenleving. Ook is er een rondleiding bij de 3D Makers Zone.
WAAR: 3D Makers Zone, Haarlem
WANNEER: Zie www.techportal.nl/agenda
DEELNEMERS:
Minimaal 15 leerlingen per school
-
Vmbo 2: LOB op de campus
Workshops door Nova College
Voor de profielkeuze biedt LOB op de Campus een ruim aanbod van workshops in de vorm van acht verschillende carrousels. Tijdens de dynamische kennismaking worden interactieve workshops gegeven door studenten, ook uit de richtingen autotechniek, bouw, duurzaamheid, elektro, ICT, installatietechniek, lab, logistiek, media, Mytec, scheepvaart en werktuigbouw. Dit zorgt voor een mooie voorbereiding op de profielkeuze.
WAAR: Nova Campus Beverwijk, Haarlem en Haarlemmermeer.
WANNEER: Januari
DEELNEMERS: De hele klas
KOSTEN: Bijdrage vo-mbo event
-
Vmbo 2: Oriëntatie op technische profielen
Meelooplessen bij het Technisch College Velsen en Skills vmbo
Leerlingen die overwegen te kiezen voor een technisch vmbo-profiel, maar op een school zitten die dat niet aanbiedt, kunnen in maart meelopen bij een van de technische profielen van het Skills vmbo en het Technisch College Velsen. Zo maken zij kennis met techniek en kunnen zij een betere keuze maken.
Wanneer en Waar: In overleg.
DEELNEMERS: In overleg.
MEER INFO: j.rijkshoff@skillsvmbo.nl
ontdektechniek@technischcollegevelsen.nl
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Ontdek het bedrijfsleven
Bedrijfsexcursie of gastles
Je kiest ervoor om het bedrijf te bezoeken of voor een gastles van het bedrijf op je eigen school. Voorafgaand daaraan worden 1 of 2 lessen door de eigen LOB-docent aan de voorbereiding besteed. Achteraf is er nog een afsluitende les. Het lesmateriaal voor de lessen op school is gratis beschikbaar. Dankzij deze ervaringen kunnen leerlingen beter een profielkeuze maken of een technische vervolgopleiding op het mbo kiezen.
WAAR Op de eigen school en/of bij bedrijf
WAAR In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1-4 + ouders: Kiezen voor Techniek
Voorlichting door Sterk Techniek Onderwijs
Wim van Pel presenteert op interactieve wijze wat het inhoudt om te kiezen voor een technisch of maritiem profiel of mboopleiding. Hij geeft voorlichting aan leerlingen en/of ouders over alle mogelijke richtingen en het toekomstperspectief. In te zetten bij profielkeuze, LOB-lessen,
vervolgopleiding(en) op het MBO of tijdens voorlichtingsavonden met ouders.
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 t/m 4 Kennismaking Moderne Techniek/Technologie
Door Skills vmbo
Leerlingen maken kennis met alle mogelijkheden van het Kennemer Techlab. Ontwerpen, programmeren, robotica, 3D printen, lasersnijden, VR, AR, dronevliegen, heftrucksimulatie en meer. De leerlingen gaan verdeeld in kleine groepjes kennismaken met verschillende technieken.Hierbij krijgen de leerlingen te maken met de 21-eeuwse vaardigheden. Daarnaast komen er meer kerndoelen aan de orde zoals het leren oplossen van technische problemen. Ontwerpen, uitvoeren en evalueren.
WAAR Kennemer Techlab, 120 minuten.
WANNEER In overleg
DEELNEMERS max. 32 leerlingen
-
Vmbo 3: MBO Markt
Inspiratie voor keuze studierichting
Voor de richtingskeuze biedt de MBO markt een ruim aanbod van activiteiten voor de leerlingen en hun ouders. Tijdens de markt worden inspiratiepleinen en voorlichtingen bezocht. Bezoekers raken geïnspireerd voor allerlei technische richtingen. Na deelname is de leerling
goed voorbereid voor deelname aan een richting proefstuderen volgend schooljaar.
WAAR Nova Campus Beverwijk, Haarlem
en Haarlemmermeer
WANNEER Februari en maart
DEELNEMERS Hele klas
KOSTEN In overleg
MEER INFO www.novacollege.nl/123studiekeuze
-
Vmbo 4: Proefstuderen en meelopen
Workshops door Nova College
Voor leerlingen die het mbo overwegen, bieden we een interactief programma in moderne praktijklokalen. Leerlingen komen ook in contact met studenten uit de technische richtingen. Het ruime aanbod van voorlichtende workshops biedt de stevige basis voor de opleidingskeuze.
WAAR Nova Campus Beverwijk, IJmuiden, Haarlem en Haarlemmermeer
WANNEER November proefstuderen. In maart en april meelopen
DEELNEMERS Hele klas of individueel
MEER INFO
www.novacollege.nl/123studiekeuze
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Expeditie 7 werelden
Keuzetest, lesbrief en doe-opdracht door Jet-Net
Leerlingen maken een digitale reis langs de 7 werelden van techniek. In elke wereld maken zij kennis met technische bedrijven uit de diverse technieksectoren. Een reis vol inspiratie, digitale bedrijfsbezoeken, meet & greets met werknemers en doe-opdrachten. Een nieuwe vorm van loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) om jongeren te inspireren voor technologie en de beroepen van morgen.
WAAR In de eigen klas
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 3: Check de Techniek
Workhops door Tata Steel
Check de techniek is speciaal voor derdejaars vmbo-leerlingen die gekozen hebben voor techniek. Leerlingen volgen verschillende workshops en bezoeken het bedrijf.
WAAR Tata Steel Academy
WANNEER Diverse data, check
www.techportal.nl/agenda
DEELNEMERS Maximaal 30 leerlingen
MEER INFO
www.techportal.nl/check-de-techniek
-
Vmbo 4: Kennismaken met Tata Steel Academy
Meeloopdagen door Tata Steel
Leerlingen die geïnteresseerd zijn in een technische mbo-bbl-opleiding bij Tata Steel kunnen een dagdeel meelopen met de reguliere lessen van de opleiding werktuigbouw, elektrotechniek of procestechniek op de Tata Steel Academy. Zo kunnen ze de sfeer proeven van de school en kennismaken met de opleiding.
WAAR Tata Steel Academy
WANNEER In overleg
DEELNEMERS 1-3 leerlingen per keer per opleiding
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs Media, Vormgeving & ICT
Workshop door Haarlem College
Leerlingen krijgen workshops op het Haarlem College. Ze maken kennis met de studierichting media, vormgeving en ICT en de verschillende technieken die worden gebruikt. Dankzij deze ervaring kunnen leerlingen een betere studiekeuze maken.
WAAR Haarlem College
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Media- en digitale techniek
Gastles door Haarlem College
Een docent van het Haarlem College komt laten zien, voelen en ervaren wat het inhoudt om te werken in de wereld van de digitale techniek en/of mediatechniek.
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo2: Oriëntatie op media, Vormgeving & ICT
Meelooplessen door Haarlem College
Leerlingen die overwegen te kiezen voor een Media Vormgeving & ICT vmboprofiel, maar op een school zitten die dat niet aanbiedt, kunnen een of meerdere dagen meelopen bij de praktijklessen van dat profiel op het Haarlem College. Zo maken zij kennis met het profiel en kunnen zij een betere keuze maken.
WANNEER EN WAAR In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Hotspot Smart Technology
Workshop door Technisch College Velsen
In onze Hotspot Smart Technology gaat het om moderne en toekomstige technologie. De leerlingen kunnen kiezen uit vier workshops die vooraf worden gekozen (Virtual Reality, Smart Technology, Robotica, Programmeren) en maken daarmee kennis met de wonderlijke wereld van de hightech. Is er al een bepaalde voorkennis bij de leerlingen? Dan bouwen we daarop voort. Op deze manier maken we de leerlingen nog enthousiaster voor een vervolgopleiding in de technologie. Hebben de leerlingen nog geen technologielessen gehad? Geen probleem, we passen de workshop daarop aan.
WAAR Technisch College Velsen
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Hele klas of in overleg
-
Vmbo 1 t/m 4 Drones programmeren
Workshop door Skills vmbo
Maak kennis met de technische aspecten en mogelijkheden van een drone en breng die daarna direct in praktijk. Leerlingen gaan met hun “eigen” drone vliegen. Eerst wordt kennis gemaakt met de algemene regels die betrekking hebben op het vliegen met drones en daarna wordt er daadwerkelijk gevlogen! Door te programmeren moet jij zorgen
dat je drone op het target landt. De les is dynamisch en zorgt voor enthousiasme en succes.
WAAR Kennemer Techlab
WANNEER In overleg, 75 minuten
DEELNEMERS Max. 20 leerlingen per keer.
-
Vmbo 1 t/m 4: Lego Spike Muizenval
Workshop door Skills vmbo
De leerlingen gaan aan de slag met onze programmeerbare LEGO SPIKE. Door een constructie te bouwen en deze te programmeren kunnen de leerlingen hun eigen (geautomatiseerde) muizenval maken. Door creatief, kritisch en probleemoplossend te denken en te handelen, komen de leerlingen tot een uniek resultaat. Dit kan alleen worden mogelijk gemaakt als ze goed samenwerken en communiceren. Onbewust doorkruisen de leerlingen een groot deel van de 21-eeuwse vaardigheden. Ter afsluitingmpresenteren de leerlingen aan elkaar de gemaakte muizenval.
WAAR Kennemer Techlab
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Max 32 leerlingen
-
Vmbo 4, havo 4: Kennismaken met ICT technieken
Workshops door Nova College, opleidingen ICT
Leerlingen ervaren in het Innovatie Lab dat ICT steeds belangrijker wordt. Steeds meer apparaten en processen worden slim gemaakt; je houdt op je smartphone de inhoud van je koelkast bij en deze wordt automatisch ook weer aangevuld. In deze workshop maak je kennis met ICT-technieken zoals programmeren, 5G netwerken, sensoren en virtual reality.
WAAR Nova College Campus Beverwijk
WANNEER Dagdeel in overleg
DEELNEMERS Hele klas of in overleg
-
Vmbo 3 en 4 + VSO/praktijkonderwijs: Drukwerk met AR en VR
Workshop door Koninklijke Joh. Enschede
WAT Mediatechniek: het koppelen van media aan drukwerk. Een uitleg en praktische kennismaking hoe Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) gekoppeld worden aan drukwerk.Tevens wordt er van de leerlingen gevraagd hiermee in een kleine sessie aan de gang te gaan door met bestaande AR de beste resultaten te krijgen.
WAAR Koninklijke Joh. Enschede
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Max 8 personen per sessie
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Technologie & Energie
Workshop door Haarlem College
Leerlingen van vmbo-onderbouw krijgen een workshop Technologie & Energie op het Haarlem College. Ze maken kennis met deze studierichting en de verschillende technieken die worden gebruikt.
WAAR Haarlem College
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Technologie & Energie
Gastles door Haarlem College
Een docent komt laten zien, voelen en ervaren wat het inhoudt om te werken in de wereld van de technologie en energie.
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 2: Oriëntatie op Technologie & Energie
Meelooplessen door Haarlem College
Leerlingen die overwegen te kiezen voor een technisch vmbo-profiel, maar op een school zitten die dat niet aanbiedt, kunnen een of meerdere dagen meelopen bij de praktijklessen van de afdeling Technologie & Energie. Zo maken zij kennis met het profiel en kunnen zij een betere keuze maken.
WANNEER EN WAAR In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 t/m 4: Drone Vliegen
Workshop door Nova College
Leerlingen komen meer te weten over de toepassingen van een drone. En ze leren op een speelse manier omgaan met de besturing van een drone. Is het echt zo makkelijk als het eruit ziet? Daarna gaan leerlingen kijken naar de verschillende mogelijkheden om een drone in te zetten. Bijvoorbeeld infrarood beelden maken van een flatgebouw. Tot slot krijgen ze informatie over de wet- en regelgeving voor het gebruik van een drone.
WAAR Nova College Campus Beverwijk
WANNEER Hele schooljaar, op afspraak
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO: www.novacollege.nl/duurzaamheid
-
vmbo 1 t/m 4: Brandveilig leven
Voorlichting en workshop door de brandweer
Hoe brandveilig is jouw huis of gebouw? Die vraag staat dagelijks
centraal bij team Brandveilig leven van de Veiligheidsregio Kennemerland. Dit team zet zich in om mensen bewust de maken van de risico’s van het ontstaan van brand. Kom alles te weten over brandveiligheid in jouw huis of gebouw. Ervaar door middel van een VR-bril wat je moet doen als je moet vluchten bij brand, of ervaar door middel van een rookbril wat je wel en niet ziet als je moet vluchten door de rook. En kom er achter wat het belang is van deuren sluiten door middel van een rookhuis.
WAAR Op jouw school
WANNEER In overleg.
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 t/m 4: Jachtbouw
Bedrijfsbezoek met workshops door Saffier Yachts
Leerlingen krijgen een kijkje in de keuken van de jachtbouw en krijgen inzicht in verschillende facetten van de jachtbouw. Zoals ontwerpen, lamineren, techniek en meubelmaken. Na de rondleiding over de werf volgt een uitdagende workshop.
WAAR Saffier Yachts IJmuiden
WANNEER 1,5 uur (In overleg)
DEELNEMERS Maximaal 15
MEER INFO:
www.saffieryachts.com
stage@saffierjachts.com
-
Vmbo 3 en 4: MyTech Wind Challenge
Workshop door Nova College Mytech
Leerlingen maken in kleine groepen kennis met duurzame windenergie. Elke groep bouwt een miniatuur windmolen en denkt na over aanpassingen aan de bladen en het effect op de opbrengst van elektriciteit. De windmolen wordt getest en gemeten in een windtunnel. Energieleverancier Vattenfall is aanwezig om meer uitleg te geven over windenergie.
WAAR Nova College Campus Beverwijk
WANNEER April
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo3, havo 4: Energie Opwekkers
Workshop en bedrijfsbezoek
Kom meer te weten over energie opwekkers, zoals warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en ontdek hoe waterstof wordt gemaakt. Voorafgaand aan je bezoek aan de Nova Campus Beverwijk maak je een kleine opdracht die je thuis of op je eigen school kan doen. Daarna breng
je een bezoek aan de opleidingen MyTec en Adviseur Duurzaamheid en je gaat op bedrijfsbezoek bij een MyTec of GreenBiz IJmond bedrijf.
WAAR Nova College Campus Beverwijk + bedrijf
WANNEER In overleg. 1 Lesuur op de eigen school, 1 dagdeel bij de Nova Campus en 1 dagdeel bij een technisch bedrijf
DEELNEMERS Maximaal 1 klas/in overleg
-
Vmbo 4: Kennismaken met laboratoriumtechniek
Meeloopdagen door Nova College
Voor leerlingen die laboratoriumtechniek overwegen, bieden we een interactief programma in het moderne Lab. Willen jouw leerlingen leren experimenteren? Ze gaan de DNA-geheimen ontdekken van bloed of planten. Eigenschappen van medicijnen en cosmetica ontleden. Of de structuren van virussen, olie en voedsel onderzoeken.
WAAR Nova Campus Beverwijk
WANNEER Februari
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO
www.novacollege.nl/123studiekeuze
-
Vmbo 3 en 4: Kennismaken met scheepvaart
VIP-rondleiding door Nova College Scheepvaart
Leerlingen die nieuwsgierig zijn naar
de wereld van de Binnenvaart en Zeevaart maken kennis met de mogelijkheden in het mbo. Loop een dagdeel mee en leer en ervaar wat Scheepvaart betekent. Bijvoorbeeld dat je met deze mboopleiding nationaal en internationaal kan werken en dat je ook aan de wal in veel interessante banen aan de slag kan.
WAAR Nova College IJmuiden
WANNEER Wekelijks (in overleg)
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 3 en 4: Energiestransitie Alliander
LOB-lespakket door Power Up the Planet
Alliander heeft een meerdelig interactief lespakket ontwikkeld met drie facultatieve opdrachten. Het lespakket helpt de leerlingen om zich te oriënteren op een vervolgopleiding in de energie & techniek en is volledig online en compatible gemaakt voor digiborden en laptops. Het pakket kan worden ingezet tijdens de LOB-uren en is voorzien van een duidelijke docentenhandleiding.
WAAR In de eigen klas
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Varen op een schip
Vaar-experience door Maritiem College (MCIJ)
Leerlingen die willen leren varen of een andere affiniteit hebben met schepen kunnen op het MCIJ een dagdeel meelopen. Tijdens deze dag maken leerlingen kennis met de mogelijkheden binnen Maritiem & Techniek Rijn-, binnen- en kustvaart. In de omgeving van de school wordt er gevaren met een van de opleidingsschepen langs de nieuwe zeesluis IJmuiden en door de haven van Beverwijk.
WAAR Maritiem College IJmuiden
WANNEER Een dagdeel (in overleg)
DEELNEMERS In overleg
-
vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Modelbootje bouwen
Leerlingen die geïnteresseerd zijn in het bouwen van schepen of jachten kunnen een dagdeel meelopen in ons praktijklokaal. Tijdens deze dag gaan de leerlingen een scheepsdiesel startklaar maken/opstarten en maken zij kennis met de diverse maritieme
installaties. Onder begeleiding van de vakdocent wordt er een modelbouw bootje gebouwd in het lokaal die de leerlingen mee naar huis kunnen nemen. Door mee te lopen en te ervaren krijgen leerlingen een goede indruk hoe wij lesgeven en wat Maritiem en techniek Scheeps-en jachtbouw te bieden heeft.
WAAR Maritiem College IJmuiden
WANNEER Een dagdeel (in overleg)
DEELNEMERS In overleg
-
vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Scheepvaart en onderhoud
Bedrijfsbezoek en workshop door Damen Shiprepair
Leerlingen krijgen een korte presentatie + video’s van scheepsprojecten. Tijdens de rondleiding over de werf lopen we langs de schepen. Daarnaast lopen we door de machinefabriek, cnc, metaal/las en pijpfitterij. Aansluitend is er een workshop metaalbewerking of lassen.
WAAR Damen Shiprepair Amsterdam
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Maximaal 15 leerlingen
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Werken met Valve
Voorlichting door Kampen Valve Care
Technisch talent met interesse in de ‘valve’ (ventiel, klep of afsluiters) krijgt de mogelijkheid om mee te draaien in de technische werkplaatsen van Kampen Valve Care BV. Valves komen voor in allerhande installaties; denk aan veiligheden, regelkleppen en afsluiters. Na een korte introductie draai je direct mee in diverse teams. Werkzaamheden variëren van demontage, inspectie, montage tot afstellen van de diverse producten en de administratieve afhandeling hiervan.
WAAR Kampen Valve Care BV,
Velsen Noord
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO
www.kampenvalvecare.com
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Hotspot Smart Technology
Workshops door Technisch College Velsen
WAT In onze Hotspot Smart Technology gaat het om moderne en toekomstige technologie. De leerlingen kunnen kiezen uit vier workshops die vooraf worden gekozen (Virtual Reality, Smart Technology, Robotica, Programmeren) en maken daarmee kennis met de wonderlijke wereld van de hightech. Is er al een bepaalde voorkennis bij de leerlingen? Dan bouwen we daarop voort. Op deze manier maken we de leerlingen nog enthousiaster voor een vervolgopleiding in de technologie. Hebben de leerlingen nog geen technologielessen gehad? Geen probleem, we passen de workshop daarop aan.
WAAR Technisch College Velsen
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Hele klas of in overleg
MEER INFO
ontdektechniek@technischcollegevelsen.nl
-
Vmbo 3 en 4 + VSO/praktijkonderwijs: Voorlichting moderne techniek
Door Koninklijke Joh. Enschede
WAT Voorlichtingsochtend over Koninklijke Joh. Enschede in het algemeen en het laten zien van alle technieken in het bijzonder. Algemene techniek: het ontwikkelen van machines die van toepassing zijn voor het produceren van beveiligde producten. Veel vragen van klanten moeten omgezet worden in praktische oplossingen die veelal nog niet bestaan. Denk aan controlesystemen, camerasystemen en nieuwe druktechnieken/machines.
WAAR Koninklijke Joh. Enschede
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Maximaal 8 personen per sessie
-
Vmbo 3 en 4 + VSO/praktijkonderwijs: Voorlichting moderne techniek
Door Koninklijke Joh, Enschede
WAT Voorlichtingsochtend over Koninklijke Joh. Enschede in het algemeen en het laten zien van alle technieken in het bijzonder. Algemene techniek: het ontwikkelen van machines die van toepassing zijn voor het produceren van beveiligde producten. Veel vragen van klanten moeten omgezet worden in praktische oplossingen die veelal nog niet bestaan. Denk aan controlesystemen, camerasystemen en nieuwe druktechnieken/machines.
WAAR Koninklijke Joh. Enschede
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Maximaal 8 personen per sessie
-
Vmbo1 en 2: Kennismaking Produceren, Installeren & Energie
Workshops door Skills vmbo
Maak op een praktische manier kennis met de wereld van de elektro, installatie en metaaltechniek. Via een leuke workshop ga je zelf aan de slag en ga je misschien wel lassen of draaien. De invulling is in overleg.
WAAR Skillls vmbo
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Technologie & Energie
Workshop door Haarlem College
Leerlingen van vmbo-onderbouw krijgen een workshop Technologie & Energie op het Haarlem College. Ze maken kennis met deze studierichting en de verschillende technieken die worden gebruikt.
WAAR Haarlem College
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Technologie & Energie
Gastles door Haarlem College
WAT Een docent van het Haarlem College komt laten zien, voelen en ervaren wat het inhoudt om te werken in de wereld van de technologie en energie.
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 2: Oriëntatie op Technologie & Energie
Meelooplessen door Haarlem College
Leerlingen die overwegen te kiezen voor een technisch vmbo-profiel, maar op een school zitten die dat niet aanbiedt, kunnen een of meerdere dagen meelopen bij de praktijklessen van de afdeling Technologie & Energie van het Haarlem College. Zo maken zij kennis met het profiel en kunnen zij een betere keuze maken.
WANNEER EN WAAR In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Lastechniek on Tour
Workshop door Haprotech
Haprotech lasopleidingen komt een ochtend of middag naar de school toe met “Lastechniek on Tour”. Met een mobiele laskar op het schoolplein kunnen kinderen buiten ervaren hoe het is om zelf te lassen. Met een echte lastoorts in de hand, een llaskap voor het gezicht en een overall ter bescherming van de kleding mogen de kinderen zelf iets lassen voor zichzelf.
WAAR Op jouw school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg maximaal 30 leerlingen
-
Vmbo 2 + VSO/praktijkonderwijs: Kennismaken met Procesindustrie
Gastles en workshop door Tata Steel Academy
Leerlingen maken kennis met de wereld Produceren, Installeren & Energie (PIE). Zij leren verschillende verpakkingsmiddelen kennen en ontdekken de rol van Protact-staal in de voedselketen. Met de praktijkopdracht krijgen leerlingen inzicht hoe operators, engineers en quality managers samenwerken aan 1 product.
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Hele klas
WAAR Op de eigen school
-
Vmbo 2 + VSO/praktijkonderwijs: Robotica en Metaalbewerking
Gastles door Tetrix Techniek
WAT Gewapend met een robotarm, een virtueel lasapparaat en een interactieve quiz, komt Tetrix langs! Tijdens deze les gaat het over waar techniek allemaal in voorkomt. Denk aan zorgrobots, autofabricage en automatisering in de horeca en landbouw. Dit allemaal onder het motto: “Metaaltechniek wordt pas echt techniek als je er mooie dingen van maakt."
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs Ontdek de Installatiebranche
Gastles door IW NH
WAT Het team van Installatiewerk verzorgt verschillende activiteiten zoals gastlessen op school en/of excursies naar de praktijkwerkplaats in combinatie met een technische workshop.
WAAR Op de eigen school of in de praktijkwerkplaats.
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg, afhankelijk van de activiteit en locatie
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Werken bij BAM
Gastles met workschop door BAM Energie & Water
Handig zo’n telefoon oplader die je overal in een stopcontact kan stoppen zodat je al je socials kan checken. Maar wat gebeurt er achter dat stopcontact? Waar komt die stroom vandaan? En wat gebeurt er achter de kraan die je opent? Hoe kan het dat het water uit de douche warm is? Een van de (leerling) monteurs van BAM komt met zijn bus vol gereedschap op locatie om dit haarfijn uit te leggen. Maar de leerlingen gaan ook de kabels en leidingen zelf aansluiten. De opdracht is als volgt; zorg dat woningen voorzien worden van gas, water en elektriciteit. Succes!
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 3 en 4 Verdieping BWI en/of PIE
Workshop en voorlichting door Skills vmbo
Je gaat je op een praktische manier verdiepen in de wereld van de bouw, wonen en interieur of produceren, installeren en energie. Tevens krijg je een voorlichting over de doorstroommogelijkheden op het MBO. De invulling gaat in overleg.
WAAR Skills vmbo
DEELNEMERS Per klas of in overleg MEER INFO
-
Vmbo 2 en 3 + VSO/praktijkonderwijs: Greenpower ERA Cup
Challenge met lesopdrachten door Techno Challenge en Consortium Beroepsonderwijs
Scholieren vormen een team rond een elektrisch aangedreven voertuig. Het voertuig is een bouwpakket dat de leerlingen zelf bouwen. Het programma bevat digitale lesopdrachten en een online bouwhandleiding en past goed in PIE. Ook is de ERA Cup goed in te zetten als keuzedeel. Techniek, samenwerken en communicatie gaan in dit programma hand in hand. WAAR Op de eigen school en tijdens Trach Days op locatie.
WANNEER Tracj Days in oktober, april, mei en juni
DEELNEMERS Teams van minimaal 5 leerlingen
KOSTEN Materiaal en transportkosten
-
Vmbo 3 en 4 VSO/praktijkonderwijs Certificaat lassen
Basistraining lassen door Haprotech Lasopleidingen
WAT De leerlingen komen bij Haprotech om daar zelfstandig aan de slag te gaan, onder begeleiding van aardige en vaardige lasdocenten. Afhankelijk van de interesse kan gekozen worden voor één proces of voor alle processen (met minder verdieping). De twee dagen kunnen achter elkaar gepland worden of met enkele weken ertussen. De leerlingen ontvangen na afloop een lascertificaat van Haprotech voor in het portfolio. Mochten leerlingen na de 2-daagse, talent of affiniteit hebben met lassen, dan kunnen zij een erkend diploma of praktijkverklaring behalen.
WAAR Bij Haprotech
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Maximaal 8, voor het erkende diploma maximaal 12
-
Vmbo 4 + VSO/praktijkonderwijs: BOL/BBL-trajecten metaalbewerking
Informatieve gastles door Tetrix/Techniek
Leerlingen staan voor een van de belangrijkste keuzemomenten. Wij komen graag vertellen wat de mogelijkheden zijn voor een vervolgopleiding in de techniek. Wij vertellen over de mogelijkheden van de BOL/BBL-opleiding en het traject van werken en leren tegelijk! Ons doel van een informatieve gastles is om leerlingen te helpen bij het maken van de juiste keuze.
WAAR In de eigen klas
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 4 + VSO/praktijkonderwijs: Kennismaken met de opleiding procestechniek
Meet & Greet door Tata Steel
Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de opleiding procestechniek bij Tata Steel kunnen een dagdeel mee op excursie naar een van onze fabrieken. Zo kunnen ze kennismaken met een fabrieksomgeving en ervaren of de opleiding procestechniek bij hen past.
WAAR Tata Steel Academy
WANNEER In overleg
DEELNEMERS 1-6 leerlingen per keer
-
Vmbo 1 t/m 4: Kennismaken met Damen Shiprepair
Bedrijsbezoek met workshop door Damen Shiprepair Amsterdam
Leerlingen krijgen een korte presentatie + video’s van scheepsprojecten. Tijdens de rondleiding over de werf lopen we langs de schepen. Daarnaast lopen we door de machinefabriek, cnc, metaal/las en pijpfitterij. Aansluitend is er een workshop metaalbewerking of lassen.
WAAR Damen Shiprepair Amsterdam
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Maximaal 15 leerlingen
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs Werken met Valve
Voorlichting door Kampen Valve Care BV
WAT Technisch talent met interesse in
de ‘valve’ (ventiel, klep of afsluiters) krijgt de mogelijkheid om mee te draaien in de technische werkplaatsen van Kampen Valve Care BV. Valves komen voor in allerhande installaties; denk aan veiligheden, regelkleppen en afsluiters. Na een korte introductie draai je direct mee in diverse teams. Werkzaamheden variëren van demontage, inspectie, montage tot afstellen van de diverse producten en de administratieve afhandeling hiervan.
WAAR Kampen Valve Care BV, Velsen Noord
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO
www.kampenvalvecare.com
-
Vmbo 3 en 4: Kennismaking Kon. Joh. Enschede
Voorlichting moderne techiek door Koninklijke Joh. Enschede
WAT Voorlichtingsochtend over Koninklijke Joh. Enschede in het algemeen en het laten zien van alle technieken in het bijzonder. Algemene techniek: het ontwikkelen van machines die van toepassing zijn voor het produceren van beveiligde producten. Veel vragen van klanten moeten omgezet worden in praktische oplossingen die veelal nog niet bestaan. Denk aan controle-, camerasystemen en nieuwe druktechnieken/machines.
WAAR Koninklijke Joh. Enschede
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Maximaal 8 personen per sessie
-
Vmbo 3 en 4 + VSO/praktijkonderwijs: Kennismaking Kon. Joh. Enschede
Voorlichting moderne techniek door Koninklijke Joh. Enschede
Voorlichtingsochtend over Koninklijke Joh. Enschede in het algemeen en het laten zien van alle technieken in het bijzonder. Algemene techniek: het ontwikkelen van machines die van toepassing zijn voor het produceren van beveiligde producten. Veel vragen van klanten moeten omgezet worden in praktische oplossingen die veelal nog niet bestaan. Denk aan controle-, camerasystemen en nieuwe druktechnieken/machines.
WAAR Koninklijke Joh. Enschede
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Maximaal 8 personen
per sessie
-
Vmbo 1 en 2: Kennismaking Bouwen, Wonen & Interieur
Workshop door Spaarne College en Skills vmbo
Maak op een praktische manier kennis met de wereld van de bouw, wonen en interieur. Via een leuke workshop leer je gaandeweg hoe je bijvoorbeeld veilig gereedschappen en machines kunt gebruiken, met verf een mooi meubel kunt maken of een simpele bouwtekening moet lezen, zodat je het kunt maken.
WAAR Spaarne College of SKILLS vmbo
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO
techniek@spaarnecollege.nl,
j.rijkhoff@skillsvmbo.nl
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Bouwen, Wonen & Interieur en de techniek sector
Voorichting door Spaarne College
Voorlichting over de sector Bouwen, Wonen en Interieur. Vakdocenten vertellen over de doorstroommogelijkheden naar technische opleidingen van het vmbo en de verschillende doorstroommogelijkheden naar vervolgopleidingen.
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS Hele klas en/of ouders van een leerjaar
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Hololens
Gastles door Spaarne College
Gastles bouwwerk opzetten en inrichten in 3D met gebruik van de Hololens in combinatie met o.a. het programma sketch-up.
WAAR Op jouw school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Ontdek de Bouw
Workshops, bedrijsbezoek, gastles door Bouwmensen
Bouwmensen organiseert excursies op een bouwplaats en naar opleidingslocaties. Ook verzorgt Bouwmensen workshops, meeloopdagen, gastlessen en bedrijfsbezoeken. Aangepast aan de doelgroep kan Bouwmensen in de gehele breedte van de bouw een activiteit bieden die is afgestemd op jouw leerlingen, voor elk jaar en niveau.
WAAR In de regio
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO: www.bouwmensen-mh.nl
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Werken bij BAM
Gastles met workshop door BAM Energie & Water
Handig zo’n telefoonoplader die je overal in een stopcontact kan stoppen zodat je al je socials kan checken. Maar wat gebeurt er achter dat stopcontact? Waar komt die stroom vandaan? En wat gebeurt er achter de kraan die je opent? Hoe kan het dat het water uit de douche warm is? Een van de (leerling) monteurs van BAM komt met zijn bus vol gereedschap op locatie om dit haarfijn uit te leggen. Maar de leerlingen gaan ook de kabels en leidingen zelf aansluiten. De opdracht is als volgt; zorg dat woningen voorzien worden van gas, water en elektriciteit. Succes!
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO www.baminfra.nl
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Interieurbouw
Bedrijfsbezoek met workshop door Intos Interior Solutions
Leerlingen die geïnteresseerd zijn in het meubel vak kunnen een dagdeel meekijken bij INTOS. De leerlingen ontdekken verschillende materialen en productietechnieken in de wereld van interieurbouw. Vervolgens krijgen ze een rondleiding door het bedrijf waar ze verschillende meubels kunnen zien. Als afsluiter kunnen ze zelf een speciale productietechniek toepassen!
WAAR Intos interior solutions in Haarlem
WANNEER Dagdeel (in overleg)
DEELNEMERS Maximaal 10 leerlingen
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Jachtbouw
Bedrijsbezoek met workshop Jachtbouw door Saffier Yachts
Saffier Yachts organiseert voor geïnteresseerde leerlingen een rondleiding op de werf met aansluitend een workshop. De leerlingen krijgen een kijkje in de keuken van de jachtbouw en krijgen inzicht in verschillende facetten van de jachtbouw zoals ontwerpen, lamineren, techniek en meubel maken. Na de rondleiding volgt een uitdagende workshop.
WAAR Saffier Yachts IJmuiden
WANNEER 1,5 uur (In overleg)
DEELNEMERS Maximaal 15
MEER INFO www.saffieryachts.com
-
Vmbo 3 en 4: Verdieping BWI en/of PIE
Workshop en voorlichting technich profiel door Skills vmbo
Je gaat je op een praktische manier verdiepen in de wereld van de bouw, wonen en interieur of produceren, installeren en energie. Tevens krijg je een voorlichting over de doorstroommogelijkheden op het MBO. De invulling gaat in overleg.
WAAR Skills vmbo
DEELNEMERS Per klas of in overleg
-
Vmbo 4, havo 3-4: Kennismaken met bouwkunde, vormgeving en architectuur
Meelopen door Nova College, opleiding Bouwkunde
Willen jouw leerlingen leren schetsen, tekenen en ontwerpen? Of weten wat er allemaal nodig is om een huis te bouwen? Willen ze iets leren over duurzaam bouwen, materialen leren kennen, of bouwkundige constructies, of willen ze iets weten over een bouwproject calculeren, materialen inkopen, tekeningen en aansluitingen controleren? Dan nemen we ze mee voor een dag bij de afdeling Bouwkunde.
WAAR Nova Campus Beverwijk
WANNEER Vanaf februari
DEELNEMERS Individueel
MEER INFO www.novacollege.nl/123studiekeuze
-
Vmbo 3: Ontwerpopdracht - voorsorteren op de nieuwe leerweg
Workshop door Nova College, opleiding Bouwkunde
Leerlingen gaan aan de slag met een ontwerp opdracht , het schetsen van een schuur. Na een uitleg over hoe een ontwerp ontstaat, worden de leerlingen gekoppeld aan een tweedejaars student Bouwkunde. De leerlingen maken kennis met het presentatie programma sketch up en ontwikkelen op die manier een model in 3D. Dit model kunnen ze vervolgens inlezen in het innovatielab en zelf in 3D bekijken met een VR bril. Leerlingen krijgen een beeld van de
Middenkaderopleiding Bouwkunde Bol 4
WAAR Nova Campus Beverwijk
WANNEER Middag dagdeel, september–november of februari–april.
DEELNEMERS Maximaal 20 leerlingen
-
Vmbo 3 en 4 + VSO/praktijkonderwijs: Portfolio Maken in Moodle
Praktijkopdrachten door Bouwmensen
Moodle is een digitale leeromgeving. Leerlingen werken in Moodle aan hun eigen portfolio. Ze doen praktijkopdrachten die aangevuld worden met beoordelingen en foto’s.
WAAR Via eigen pc, laptop of smartphone
WANNEER Zelf inplannen
DEELNEMERS Individueel
MEER INFO
www.bouwmensen-kzw.nl
-
Vmbo 1 en 2 + VSO/praktijkonderwijs: Varen op het opleidingsschip van het Maritiem College
Experience Rijn-, binnen- en kustvaart door Maritiem College IJmuiden
Leerlingen die willen leren varen of een andere affiniteit hebben met schepen kunnen op het MCIJ een dagdeel meelopen. Tijdens deze dag maken leerlingen kennis met de mogelijkheden binnen de Rijn-, binnen- en kustvaart. In de omgeving van de school wordt er gevaren met een van de opleidingsschepen langs de nieuwe zeesluis IJmuiden en door de haven van Beverwijk.
WAAR Maritiem College IJmuiden
WANNEER Een dagdeel (in overleg)
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Connexxion on tour
Bedrijfsbezoek en gastles door Connexxion
Als je er goed op let zie je ze vaker dan je denkt, bussen. Grote kans dat het er één van Connexxion is. Wat je waarschijnlijk niet weet is welke wereld hierachter schuilgaat om deze bus in topconditie te houden. Dat is de wereld van Connexxion Techniek en daar willen we jou graag kennis mee laten maken. Van onderhoud tot oplossen van storingen van schadeherstel tot reparaties aan betaalsystemen, aan diesel en elektrische bussen. Werkplaats Haarlem heeft alles in huis. De techniek verandert en daar zijn vakmensen voor nodig. Voor nu maar ook in de toekomst. Misschien ben jij dat wel? Stap aan boord van onze bus en laat je verrassen!
WAAR Connexxion Haarlem
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: De Wereld van de Infra
Gastlessen door Infra Bindt
Infra Bindt geeft gastlessen met workshop over de wereld van de infra. Zonder infra (wegen, bruggen, etc.) staat alles stil. Tijdens de workshops leren je leerlingen een brug zonder lijm te bouwen of je eigen straat te ontwerpen.
WAAR Op de eigen school
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 2 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Ontdek de Wereld van de Infra
Carrousel met workshops door Infra Bindt
Infra Bindt geeft een carrousel met workshops over de infra in de praktijkhal van het SPG-NH. Hier kunnen leerlingen aan het werk met diverse technische zaken zoals stratenmaker, landmeten, werken met een graafmachine, computertekenen, etc.
WAAR Bij SPG-NH in Heerhugowaard
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
-
Vmbo 2 en 3 + VSO/praktijkonderwijs: Greenpower ERA Cup
Challenge met lesopdrachten door Techno Challenge en Consortium Beroepsonderwijs
Scholieren vormen een team rond een elektrisch aangedreven voertuig. Het voertuig is een bouwpakket dat de leerlingen zelf bouwen. Het programma bevat digitale lesopdrachten en een online bouwhandleiding en past goed in PIE. Ook is de ERA Cup goed in te zetten als keuzedeel. Techniek, samenwerken en communicatie gaan in dit programma hand in hand. WAAR Op de eigen school en tijdens TRack Days op locatie
WANNEER Tracj Days in oktober, april, mei en juni
DEELNEMERS Teams van minimaal 5 leerlingen
KOSTEN Materiaal en transportkosten
-
Vmbo 1 t/m 4 + VSO/praktijkonderwijs: Werken bij de NS
Voorlichting en excursie door NS Techniek Fabriek
WAT Technisch talent met interesse in
treinen krijgt de mogelijkheid om een
kijkje te nemen in de NS-vakschool. Hier kun je sfeer proeven en kennismaken. We bieden jou een uniek inkijkje in onze mbo-opleiding Mechatronica Niveau 2 aan de Techniek Fabriek, dé plek waar jij leert
werken en werkend leert.
WAAR Techniek Fabriek, locatie NS Amsterdam
WANNEER In overleg
DEELNEMERS In overleg
MEER INFO
Techniek Fabriek Werken bij NS
-
Vmbo 4, havo 3-4: Kennismaken met bouwkunde, vormgeving en architectuur
Meelopen door Nova College, opleiding Bowkunde
WAT Willen jouw leerlingen leren schetsen, tekenen en ontwerpen? Of weten wat er allemaal nodig is om een huis te bouwen? Willen ze iets leren over duurzaam bouwen, materialen leren kennen, of bouwkundige constructies, of willen ze iets weten over een bouwproject calculeren, materialen inkopen, tekeningen en aansluitingen controleren? Dan nemen we ze mee voor een dag bij de afdeling Bouwkunde.
WAAR Nova Campus Beverwijk
WANNEER Vanaf februari
DEELNEMERS Individueel
MEER INFO www.novacollege.nl/
123studiekeuze