Techkwadraat: Nieuwe impuls voor techniekpromotie
mrt. 25, 2024

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om 352 miljoen euro (deels voorwaardelijk) te investeren in het toegankelijk maken van technologieonderwijs voor elk kind. Met als doel: Dekkend, effectief en kwalitatief technologieonderwijs voor elke leerling in het funderend onderwijs.

Het kabinet heeft dit besloten op advies van de Nationaal Groeifonds-commissie. Het gaat om het toekennen van 352 miljoen euro (deels voorwaardelijk) aan het plan om te investeren in het talent van de toekomst. Onder de naam Techkwadraat gaan regionale netwerken technologieponderwijs toegankelijk maken voor elk kind.


In de regio

Regionale en landelijke partners kunnen met deze impuls overal in Nederland leerrijke omgevingen creëren waar kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, zowel op school als daarbuiten. Met het Techkwadraat-programma slaan scholen, bedrijven en andere organisaties in de regio de handen ineen voor een leeromgeving waar onderwijs en praktijk samenkomen. Of het nu gaat om techniek, technologie, ICT, (natuur)wetenschappen en praktijkvaardigheden​​​​​​​: het gaat om een brede oriëntatie in al deze richtingen. 


Wat moet er gebeuren

  • Door over onderwijsmuren heen te kijken stimuleren Techkwadraat scholen, bedrijven en andere organisaties om binnen bestaande regionale netwerken een eigen regionaal plan te ontwikkelen voor een goede aanpak voor technologieonderwijs.
  • Goede plannen van regionale netwerken kunnen via het meerjarige programma Techkwadraat hiervoor middelen ontvangen vanuit een subsidieregeling.
  • Landelijk en regionaal zet Techkwadraat in op ondersteuning via kennisdeling van werkende aanpakken op basis van een interventiekompas, monitoring en onderzoek.


Interventiekompas

Het programma Techkwadraat wordt inhoudelijk vormgegeven aan de hand van het interventiekompas. In het interventiekompas staan vijf thema's voor een goede aanpak voor technologie in het funderend onderwijs (zie illustratie). Met het Techkwadraat-programma slaan scholen, bedrijven en andere organisaties in de regio de handen ineen voor een leeromgeving waar onderwijs en praktijk samenkomen. Of het nu gaat om techniek, technologie, ICT, (natuur)wetenschappen en praktijkvaardigheden​​​​​​​: het gaat om een brede oriëntatie in al deze richtingen. 


Meer info op www.techkwadraat.nl


Deel dit nieuwsbericht

Share by: